Suurlähettiläs Piotr Rychlik: Venäjä on vihamielinen Puolaa kohtaan

Puolan Helsingin suurlähettiläs Piotr Rychlik kommentoi AlfaTV Uutisille, kuinka Venäjän hyökkäyssota on muuttanut täysin puolalaisten kuvan Venäjästä.

Suurlähettilään mukaan tapa, jolla Venäjä toimii, ei jätä epävarmaksi, miten se suhtautuu Puolaan ja sen suvereeniteettiin.

– Venäjä on naapurimme, jonka kanssa haluaisimme normaalit, hyvät suhteet. Venäjän aggressio Ukrainaa vastaan on kuitenkin jälleen yksi teko, joka osoittaa, että Venäjä ei ole vain epäystävällinen, vaan suorastaan vihamielinen maa Puolaa ja koko demokraattista maailmaa kohtaan, Rychlik toteaa.

Venäjä on toistuvasti syytellyt ja uhkaillut Puolaa. Vihanpito on lisääntynyt entisestään Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyssodan aikana.

Venäjällä Puolaa on pidetty kiittämättömänä eritysesti toisen maailmansodan loppuvaiheista. Venäjällä on vallalla edelleen käsitys, että neuvostojoukot pelastivat Puolan natsi-Saksan ikeestä. Venäjä on syyttänyt Puolaa myös yhteistyöstä natsi-Saksan kanssa toisessa maailmansodassa.

Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen suurlähettiläällä on selkeä mielipide, mutta hän haluaa korostaa, että päätös on yksinomaan Suomen, eikä hän halua lähteä asiassa neuvomaan.

– Toivotamme Suomen tervetulleeksi Natoon, mutta se on on täysin Suomen oma päätös, joka perustuu sen omaan, tarkkaan harkintaan.

Toimitus

Toimitus