Suurlähettiläs Rychlik: Puolan ajaminen nurkkaan tuhoaa EU:n

Keskustelu Puolan perustuslakituomioistuimen linjasta ja EU-oikeuden asemasta on jäänyt liian yksipuoliseksi, väittää Puolan Suomen suurlähettiläs Piotr Rychlik AlfaTV Uutisille.
Hänen mukaansa Puola on joutunut eriarvoiseen asemaan muihin jäsenmaihin verrattuna. Yhtenä esimerkkinä näistä eriarvoisuuksista hän mainitsee sen, että joidenkin maiden tekemät oikeudelliset päätökset tunnustetaan, mutta ei esimerkiksi Puolan.
-Joidenkin jäsenvaltioiden lähettäminen nurkkaan ei ainoastaan ​​aiheuta sisäisiä jännitteitä, vaan myös tuhoaa koko EU: n sisältä, suurlähettiläs kommentoi.
Hänen mukaansa Puolan perustuslakituomioistuin totesi vain, että joidenkin määräysten tietty tulkinta tavalla, joka johtaa kansainvälisen oikeuden ensisijaisuuteen, rikkoo perustuslakia.
-Vaadimme vuoropuhelua. Haluamme vahvan ja suuren Euroopan, joka taistelee oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja yhtäläisten mahdollisuuksien puolesta kaikkialla EU: ssa.
Suurlähettiläs painottaa, että Puola ei ole lähdössä EU:sta.
-Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on korostettava, että Polexit ei ole tavoite. Puola on ja tulee olemaan uskollinen Euroopan unionin jäsen. Noudatamme eurooppalaista lainsäädäntöä niiden velvoitteiden mukaisesti, jotka meillä kaikilla on Euroopan unionista tehdyn sopimuksen mukaisesti.
Puola on katsonut, että Puolan perustuslaki on ensisijainen EU-lakeihin nähden. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uhkasi aiemmin tällä viikolla rangaista Puolaa sakoilla, leikkauksilla EU-rahoitukseen ja äänioikeuden menetyksellä, mikäli Puola ei suostu EU-oikeuden ensisijaisuuteen.

Toimitus

Toimitus