Suvi-Anne Siimes: Puheet rokotuspakosta häkellyttävät

Työeläkevakuuttajat TELAn puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes kertoo olevansa hyvin huolissaan siitä, että Suomessa alettaisiin puhua rokotepakosta koronaviruksen vuoksi.
Rokotepakoista on keskusteltu nyt useissa EU-maissa, kuten esimerkiksi Saksassa. Jotkut EU-maat kuten Itävalta ja Kreikka ovat tehneet päätöksiä rokotepakkojen käyttöönotosta.
– Minusta se kuulostaa aika häkellyttävältä. Ehdottomasti kannatan sitä, että saataisiin rokotusasteet nousemaan, mutta minusta meillä on ainakin Suomessa ihan kokonaan kaikki positiiviset kannustimet vielä käyttämättä, Siimes sanoi.
Siimes – joka on aiemmin toiminut mm. Vasemmistoliiton puheenjohtajana, useissa ministeritehtävissä sekä Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajana – otti asiaan kantaa ollessaan vieraana AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -keskusteluohjelman politiikkaraadissa toimittaja Marko Junkkarin ja toimittaja Matti Virtasen kanssa.
Siimes kertoi myös olevansa huolissaan siitä, että yhden taudin vuoksi ehdotetut pakkorokotustoimet voisivat myös lisätä yleistä rokotusvastaisuutta:
– Yhden taudin takia tapahtuva pakkorokottaminen voi lisätä rokotekielteisyyttä muiden tautien osalta, ja minusta on kauhean tärkeää, että esimerkiksi lasten rokotusohjelmissa säilyy hyvä kattavuus ja ihmisten ei tarvitse pelätä sitä, että rokotteet ovat jotakin kauhean pakollista ja negatiivista, mihin sinut täytyy raahata, niin sen takia olen tosi huolissani siitä, jos Suomessa ruvettaisiin rokotepakosta puhumaan, Siimes sanoi.
Muut raatilaiset olivat Siimeksen kanssa samoilla linjoilla.
– Minusta se rokotepakko on aika rankka toimi, Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Junkkari sanoi.
Myös AlfaTV:n Tavallinen Virtanen -keskusteluohjelmaa juontava Matti Virtanen piti rokotuspakkoa toimimattomana ratkaisuna:
– Näen jo mielessäni sen tilanteen, että jos Saksassa ruvetaan viemään läpi rokotuspakkoa viranomaisvoimin – Polizei menee hakemaan Herr Schmittin kotoaan, univormupukuinen viranomainen vie saksalaisen jonnekin piikitettäväksi vastoin Nürnbergin oikeudenkäynnissä vahvistettuja lääkintäeettisiä periaatteita – niin siitä ei hyvää seuraa, myös Helsingin Sanomien Saksan kirjeenvaihtajana toiminut Virtanen sanoi.

Katso Sanna Ukkola Liven koko lähetys Permanto.fi-palvelussa.
Korona-aiheiden lisäksi lähetyksessä keskusteltiin myös mm. hallituksen sisäisistä riidoista.
Junkkari kertoi myös, kuinka Nuorisosäätiön entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista koskeva skuuppi syntyi. Junkkarin toimittajaryhmä löysi lopulta etsintäkuulutetun Nousiaisen sveitsiläisestä hiihtokylästä ennen poliisia.
– Kuukausipalkalla istuttiin baarissa, Junkkari vitsaili Sveitsissä tapahtuneesta etsintäoperaatiosta.

Toimitus

Toimitus