Suvilahden Tuska-metallifestivaali kerää ennätysyleisön

Kesäfestivaalisesonki on käynnistynyt toden teolla. Tänä viikonloppuna riittää festivaalejansa rakastaville suomalaisille valinnanvaraa. Nopeastikin googlaamalla löytää parisenkymmentä eri festivaalia: Haapavesi Folk Music Festival, Iskelmä Festivaali Himoksella ja Porissa, Provinssirock Seinäjoella, Sata-Häme soi Ikaalisissa, Kuopion Wine Festival, Keskiaikaiset markkinat Turussa, Puistoblues Järvenpäässä, Weekend-festivaali Hämeenlinnassa, Power ja Imatra, Janakkalan Barokki, Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa, Savonlinnan oopperajuhla ja Savonlinna Soi, Rock City Kouvola, Eukonkannon MM-juhlat Sonkajärvellä sekä metallimusiikin oma festivaali Tuska Helsingissä.

Helsingin Suvilahdessa nähdään siis parin vuoden tauon jälkeen tummiin pukeutuneen metalliheimon pyhiinvaellus, kun pohjoismaiden suurinta metallifestivaalia Tuskaa juhlitaan perjantaista sunnuntaihin. Alueelle odotetaan viikonlopun aikana ennakkomyynnin perusteella yli 50 000 hengen ennätysyleisöä.

Esiintyjinä nähdään muun muassa Korn, Mercyful Fate, Deftones, Kreator, Carcass, Amorphis, Jinjer, Devin Townsend ja Stam1na. Musiikin lisäksi esillä on aluetaidetta. Monipuolisesta kattauksesta vastaavat useat eri taiteilijat ja kollektiivit, jotka tuovat festarialueelle teoksia aiheinaan ihmismieli, mytologia ja kansanperinteet, ajankohtaiset maailman ilmiöt, kiertotalous sekä itse pimeys ja kuolema. 

Festivaalipomo, pääpromoottori Jouni Markkanen myöntää, että kahden vuoden koronatauosta jää kirittävää, Varsinkin henkilökunnan rekrytoiminen on ollut kaikille festivaaleille vaikeaa, kun monet tekijät ovat vaihtaneet kahden vuoden tauon aikana ammattia kokonaan. 

-Siinä mielessä tilanne on ollut hyvä, että noin 70 prosenttia asiakkaista piti lippunsa näiden kahden vuoden aikana. Uusia kävijöitä on siis yksi kolmasosa. Mutta henkilökunnan kato on ollut se rajuin asia. Itse kukin on opetellut tätä duunia uudestaan. 

-Uskon silti, että kun saadaan kaikki täällä vanhoille hyville raiteilleen, niin ihmiset palaavat. Onhan tämä festivaalin tekeminen ihmisille aivan parasta hommaa. 

Metallikansa tekee rauhallisen festivaalin

Tuskalla on erittäin hyvä maine festivaalina, jossa on kaikkein vähiten järjestyshäiriöitä. Markkanen uskoo, että se johtuu metalliväen yhteisöllisyydestä. 

-Tänne tullaan musiikin takia, mutta osataan myös käyttää järkeä. Monet tulevat kaveriryhmissä ja niin sanottu perseily on täällä lähes tuntematonta. 

-Olemme kuitenkin palkanneet koko viikonlopuksi häirintäyhdyshenkilön, festivaaliapissa on mahdollisuus tehdä raporttia jos kokee jotakin epämiellyttävää tai näkee sellaista, otamme hyvin tosissamme kaiken tällaisen. 

Tuskan ensikertalaisille Markkanen antaa vinkiksi mustiin pukeutumisen. 

-Järkeä saa pukeutumisessa kuitenkin käyttää. Mukaan kannattaa ottaa oma vesipullo – muovinen, läpinäkyvä puolen litran vetoinen. Kannattaa tulla alueelle hyvissä ajoin, varsinkin perjantaina voi olla pientä ruuhkaa kun kaikki saapuvat ensimmäistä kertaa festivaalille suurin piirtein samaan aikaan. Muistetaan sekä pitissä että alueella muutenkin hyvät heavy metal -ihmisten käytöstavat. 

Toimitus

Toimitus