”Taiteilija tuli käymään” – tuolimassa hätkähdyttää Helsingin keskustassa

Japanilaisen nykytaiteilijan Tadashi Kawamatan Pesä –niminen teos ilmestyi Helsingin keskustaan toukokuun alussa. Vuonna 1953 syntyneen japanilaisen kuvanveistäjän ja katutaiteilijan taideteos kulkee pitkin Lasipalatsin seinää  ja nousee ylös rakennuksen torniin.

Kawamata on toteuttanut lukuisia paikkasidonnaisia hankkeita ja lisäksi hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä eri puolilla maailmaa. Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill, kertoo AlfaTV Uutisille, että taidemuseo otti alun perin taiteilijaan yhteyttä:

-Taitelija tuli käymään ja katsoi aukiota ja sisätiloja. Ylipäätään tätä rakennusta, O’Neill kuvaa.

Kawamata tarjosi museolle ensin yhtä ehdotusta, joka oli kuitenkin O’Neillin mukaan turhan vaikeasti toteutettava. Lopulta tultiin siihen tulokseen, että torniin rakennettava pesä olisi teoksen keskipiste. Sitten alettiin pohtia, että jospa siihen kytkettäisiin jotain muutakin aivan kuin sateliiteiksi.

Teos rakennettiin kokonaan kierrätysmateriaaleista. O’Neill kehuu vuolaasti Kawamatan tarkkaa suunnittelua sekä nopeutta työskentelyssä.

-Hän hahmotti tuolimassaa mestarillisesti. Se oli hieno nähdä, sillä yleensä ei pääse niin lähelle taiteilijan prosessia, O’Neill toteaa.

“Molemman nosturit hajosivat”

Teoksen rakennusvaiheessa elettiin kuitenkin muutamia jännittäviä hetkiä:

-Mikä oli yllättää, oli se, että meidän molemmat nosturimme menivät rikki joissain vaiheessa, O’Neill kertoo.

Teos on esillä yhtä aikaa Maanala-näyttelyn kanssa. Vaikka Pesä-teoksella ei ole suoraa yhteyttä näyttelyn kanssa, ne toimivat kuitenkin vastaavan kuraattorin mukaan yhdessä hienona kokonaisuutena. O’Neill antaa kävijöille tärkeän vinkin:

-Museon aulasta kattoikkunasta maan alta Pesä-teos näkyy hienosti.

Mutta mitä Kawamata halua kertoa teoksellaan? O’Neillin mukaan taiteilija haluaa saada ihmiset kysymään asioita:

-Mikä on arvokasta rakennetussa tilassa? Mikä on taidetta? O’Neill tiivistää.

 

Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill tänään Lasipalatsin parvekkeella. Kuva: Samuel Karppinen.

 

Toimitus

Toimitus