Tämä iskulause leviää kulovalkean tavoin USA:ssa – taustalla väärinkäsitys

NASCAR-sankari on joutunut tahtomattaan poliittisen propagandan välineeksi. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Meg Oliphant

Minne meneekin Yhdysvalloissa tänä syksynä, vastaan tulee sama kolmisanainen kehoituslause: ”Let’s Go Brandon!”

Tienvarsikyltteihin se on kirjattu ja ravintoloiden pihoilla se loistaa neonvalona. Jalkapallo- ja baseballotteluiden yleisöt huutavat sitä kuorossa. Twitter on sitä täynnä. Kolmekin erillistä tämän nimistä kappaletta on noussut iTunesin hittilistojen kärkeen, ohi paremmin tunnettujen Adelen ja Ed Sheeranin. Kongressissa republikaaniset edustajainhuoneen jäsenet toistavat iskulausetta puheissaan ja pitävät päässään lakkeja ja suunsa edessä maskeja, joissa tämä teksti lukee.

Pari viikkoa sitten ”Lets Go Brandon” kaikui New Yorkin kaduilla, kun sikäläiset poliisit ja palomiehet protestoivat valtiovallalta saamaansa kohtelua, ja viime viikolla texasilaisen megakirkon koko seurakunta huusi näin kuorossa. Nyttemmin on jokainen voinut tilata myös itseltään Donald Trumpilta Let’s Go Brandon-teepaitoja, toki pientä maksua vastaan.

Spontaanisti syntynyt ja läpi Yhdysvaltain ennätystahdissa levinnyt Let’s Go Brandon-ilmiö paljastaa tämän hetken Yhdysvaltain tilanteen paremmin kuin mikään määrä tilastollista analyysiä, poliitikkojen puheiden kuuntelemisia tai tv-uutislähetysten tarkkaamista ja sanomalehtien pääkirjoitussivujen lukemista. Iskulause kertoo valtavasta tuskastumisesta Yhdysvaltain nykytilaan ja paljastaa syvän juovan tavallisen kansan ja poliittisten sekä mediaeliittien välillä.

Sai alkunsa autokilpailusta

Kaikki alkoi lokakuun alussa, kun NASCAR-autokilpailun voittajaa Brandon Brownia haastateltiin varikolla. Häntä haastatellut tv-reportteri oli havaitsevinaan taustalla ”Let’s Go Brandon”-kannatushuutoja. Tosi asiassa kaikki kuulivat aivan selvästi, että yleisö huusi alatyylistä iskulausetta ”F*ck Joe Biden!”.

Koko kesän olivat yleisöt huutaneet tätä alatyylistä iskulausetta kuorossa jalkapallo-otteluissa ja muissa urheilukilpailuissa, vaalitilaisuuksissa ja kaikenlaisissa naapurustojen kissanristiäisissä. Alkuperäisen, hyviä käytöstapoja vaalineille sopimattoman ilmaisun korvasi alkusyksystä Let’s Go Brandon, ja siitä lähtien sen voittokulku on jatkunut.

Kun Valkoisen talon lehdistöavustajalta Jen Psakilta kysyttiin asiasta, hän ensin kielsi edes kuulleensa moisesta. Nyt vasemmistossa päivitellään vastapuolen ilkeämielisyyttä .

Ja silti ilmiö jatkuu ja leviää. Edes YouTuben ja Instagramin päätös kieltää Let’s Go Brandon-kappaleiden levitys alustoillaan ei tehonnut. Nämä kappaleet kipusivat hittilistojen kärkeen tästäkin huolimatta.

Iskulauseella protestoidaan presidenttiä ja hallintoa, jotka ovat lyhyen vallassa olonsa aikana ajautuneet vaikeuksiin. Osa kritisoi maski- ja rokotepakkoa ja kokoontumisrajoituksia. Mutta ennen muuta protestoidaan ylimieliseksi väitettyä kulttuuri- ja mediaeliittiä, joka yrittää vaientaa keskivertoamerikkalaiset ja leimaa rasismiksi ja äärioikeistolaisuudeksi kaikki heille tärkeät asiat ja tuntemukset.

Kuvaavasti Lets Go Brandon-kappaleen kirjoittanut afrikkalais-amerikkalainen räppäri Bryson Gray esiintyykin musiikkivideollaan punaisessa MAGA-lakissa, heiluttelee kivääriään ja valittelee, kuinka edes Jeesuksen nimeä ei enää saa lausua ääneen.

Let’s Go Brandonista on tullut kaikkien niiden amerikkalaisten uusi tunnus, jotka haluavat valtiovallan ja poliittisen korrektiuden uuskielen vaalijoiden jättävän heidät jo rauhaan. Näitä amerikkalaisia on tuossa maassa paljon. He eivät ole katoamassa eivätkä hiljentymässä.

Markku Ruotsila

Toimitus

Toimitus