“Tämä on ennen muuta riski Ukrainalle” – tutkija varoittaa unohdetusta sodasta

Vähäiset muutokset sodan kulussa ja rintamalinjojen jämähtäminen paikalleen on riski Ukrainalle, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila AlfaTV Uutisille.

– Tässä kasvaa koko ajan riski siihen, että sota normalisoituu ja sitä kautta muodostuu matalampi intensiteetti ja ikään kuin unohdettu sota, joka koettiin Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Vaarana on, että kiinnostus kansainvälisessä julkisuudessa alkaa hiipua, jos merkittäviä muutoksia ei tapahdu. Tämä on ennen muuta riski Ukrainalle.

Lassilan mukaan Ukrainalla on nyt keskeinen tehtävää ylläpitää läntisen yhteisön huomio ja kiinnostus Ukrainaan sillä tasolla, jolla se nyt on.

– Tämä takaa sen, että poliittista tahtoa löytyy Ukrainan auttamiselle. Jos tämä kiinnostus jatkuu, niin Venäjän vaikeudet syvenevät.

Talouspakotteista huolimatta Venäjä on edelleen vahva vastustaja, mutta syksyllä tilanne voi Lassilan mukaan olla toinen.

– Koska nopeita voittoja ei saatu, nyt Putinin etu on, että sota pitkittyy. Talouspakotteet tosin alkavat realisoitua Venäjällä loppuvuodesta ja sitä kautta lisääntyy myös sotaväsymys. Vaatii aikamoisia keinoja Venäjän hallinnolta, jotta voidaan oikeuttaa tämän sodan jatkuminen.

 

Toimitus

Toimitus