Tämä on tilanne Ukrainassa nyt

Venäjä on jatkanut sekä sotilas- että siviilikohteiden pommitusta Harkovan, Donetskin ja Zaporižžjan alueilla, Ukrainan armeija tiedottaa BBC:n mukaan.

Tänään on Venäjän hyökkäyksen 50. päivä.

Venäjän joukot ovat viime aikoina vahvistaneet tykistöään ja tehostaneet komentojärjestelmäänsä ja tiedusteluaan Itä-Ukrainassa. Aiemmin huonoista huoltoyhteyksistä kärsinyt Venäjän armeija pyrkii nyt myös parantamaan haavoittuneiden auttamista.

Venäjän armeija on suorittanut tiedustelua Koillis-Ukrainassa mahdollisista alueista, joihin ne voisivat hyökätä.

Itä-Ukrainaan on siirretty paljon uusia venäläisjoukkoja. Viime päivinä rajuja taisteluita on käyty erityisesti Donetskin alueella, jonka itäosat ovat venäläismielisten separistien hallussa.

Kaupungit uhan alla

Venäjän armeija on pyrkinyt valtaamaan rynnäköllä pitkään piiritetyn Mariupolin kaupungin Asovanmeren rannalta, mutta ukrainalaiset puolustajat ovat toistaiseksi kyenneet torjumaan hyökkäyksen. Venäjä on väittänyt saaneensa haltuunsa kaupungin sataman ja se on kertonut, että yli tuhat Mariupolissa ollutta ukrainalaissotilasta olisi antautunut.

Ukrainalaislähteet eivät ole vahvistaneet tätä, mutta ovat kertoneet, että puolustajien hajallaan olleet ryhmät ovat kyenneet liittämään voimansa yhteen ja siten vahvistamaan kaupungin puolustusta.

Mariupolissa ja sen lähialueilla kerrotaan lähteestä riippuen olevan 100 000–180 000 henkilöä ilman riittäviä vesi- ja ruokavarantoja sekä lääkkeitä ja sähköä. Siviilien evakuoinnit ja humanitaarisen avun saaminen perille kaupunkiin ovat toistuvasti epäonnistuneet Venäjän joukkojen takia.

Itä-Ukrainan suurimman kaupungin Harkovan alueella taistelut jatkuvat kiivaina. Alue on raskaan venäläispommitusten kohteena ja itse kaupunki on osin piiritetty.

Valko-Venäjä on ollut Venäjän liittolainen sodassa Ukrainaa vastaan. Venäjä on hyökännyt Ukrainaan Valko-Venäjän maa-alueilta, mutta sittemmin vetänyt joukkonsa pois Pohjois-Ukrainasta, joka on Valko-Venäjän lähellä.

Valkovenäläiset joukot ovat jatkaneet operaatioita Ukrainan ja Valko-Venäjän rajamailla.

Nämäkin tiedot ovat vahvistamattomia.

Toimitus

Toimitus