Tämä syyttäjän ratkaisu yllätti Päivi Räsäsen: “Alunperin puhuttiin, ettei kyse ole mistään inkvisitiosta”

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoo yllättyneensä valtionsyyttäjän toiminnasta oikeudenkäynnissään.
Räsäsen kansainvälistä huomiotakin saaneen tapauksen käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa viime viikolla.
Räsästä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kolmessa eri asiakokonaisuudessa.
Yksi syytekohdista koskee Räsäsen vuonna 2004 julkaisemaa pamflettia “Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”.
Räsänen itse kiistää syyllistyneensä tapauksessa rikokseen.
– Se oli erilainen kuin mitä kuvittelin. Olin varautunut siihen, että siellä käytäisiin läpi niitä syytekohtia, jotka syyttäjän paperissa oli. Syyttäjä ei näitä asioita alkanut minulta kuulustelemaan, vaan meni sitten tähän syntikäsitteeseen, Räsänen kommentoi oikeudenkäynnin kulkua.
– Vaikka alunperin puhuttiin ja syyttäjäkin totesi, että tässä ei ole kyse mistään inkvisitiosta – ei ole kysymys Raamatun tulkinnasta tai opetuksista – niin silti hän meni hyvin syvälle niihin: kävi Raamattua läpi, luki otteita Vanhasta testamentista ja kyseli, mitä tarkoitan synnillä, Räsänen sanoi.
– Minusta se ei ole maallisen oikeuslaitoksen paikka tulkita tai ruveta tekemään punnintaa siitä, mikä on oikea Raamatun tulkinta, Räsänen jatkoi.
Ei kadu kirjoituksia tai lausuntoja
Räsänen otti asiaan kantaa vieraillessaan AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -keskusteluohjelmassa maanantai-iltana.
Räsänen totesi haastattelussa myös, että ei kadu tekemiään lausuntoja tai kirjoituksia. Sen sijaan Räsäsen mukaan tapauksessa ikävä piirre on ollut se, että hänen väitetään sanoneen asioita, joita hän ei oman näkemyksensä mukaan ole sanonut:
– Siinähän oli useampia syytöksiä jotka väitän, että oli valtaosin täysin perättömiä, eli minun syytettiin sanoneen jotain sellaista, mitä en ole sanonut enkä ajattele, Räsänen kommentoi valtionsyyttäjän syytekohtia.
Räsänen kertoi myös jatkavansa tarvittaessa tapauksen vientiä ylempiin oikeusasteisiin.
Myös kansainvälisesti seurattu tapaus
Räsäsen tapaus on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.
Suuret mediatalot kuten Reuters ja BBC ovat ovat uutisoineet oikeudenkäynnistä. Myös esimerkiksi maailman tunnetuimpiin ajattelijoihin lukeutuva kanadalaispsykologi Jordan Peterson on ottanut oikeudenkäyntiin kantaa, kutsuen Räsäsen kohtelua “vainoksi”.
Persecution from the pathologically tolerant: hate speech laws as political weapon https://t.co/VSNeFg4V6I
— Dr Jordan B Peterson (@jordanbpeterson) January 24, 2022
Räsänen kertoikin antaneensa lukuisia haastatteluja myös ulkomaille.
Räsänen arvioi, että yksi syy tapauksen herättämään kiinnostukseen maailmalla voi olla myös se, ettei se vastaa ihmisten yleisiä käsityksiä Suomesta sananvapauden mallimaana ja oikeusvaltiona.
– Että tällaista tapahtuu Suomessa, niin se on niin syvässä ristiriidassa sen Suomi-kuvan kanssa, Räsänen sanoi.
Räsäsen oikeudenkäynnin loppulausunnot on määrä kuulla Helsingin käräjäoikeudessa 14. päivä helmikuuta.
–
Katso Sanna Ukkola Liven koko lähetys Permanto.fi -palvelussa.
Lähetyksen toisessa osiossa keskusteltiin Ulkopoliittisen instituutin tutkija Juha Jokelan kanssa Britannian poliittisesta tilanteesta sekä pääministeri Boris Johnsonin ympärillä vellovasta bilekohusta.