Tanska toimittaa Ukrainaan järeitä meritorjuntaohjuksia, lähes samanlaisilla upposi Moskva

Tanska ilmoitti lahjoittavansa merivoimien pitkän kantaman Harpoon kohdeohjuksia Ukrainaan. Ammuskalustolla on tarkoitus iskeä laivoihin. Lahjoitusta pidetään sensaatiomaisena kokonsa sekä monitoimisuutensa vuoksi.

Harpoon ohjus on järeämpi ase kuin esimerkiksi olkapäältä laukaistavat panssarintorjuntaohjukset ja ne ovat hyvin samanlaisia kuin ukrainalaisten itsensä omistamat Neptune-ohjukset, jotka upottivat Venäjän merivoimien lippulaivan Moskva-aluksen 14. hutikuuta.

Harpoonien kantama on noin 90–240 kilometriä olosuhteista riippuen ja niitä voidaan laukaista myös rannikolta käsin, kertoi Tanskan maapuolustusakatemian sotilasasiantuntija Anders Puck Nielsen Tanskan TV 2 kanavalle.

Puck Nielsen huomauttaa, että Iso-Britannia on aiemmin toimittanut Harpoon-järjestelmiä Ukrainalle. Tämä tarkoittaa, että Ukraina voi käyttää tanskalaista ohjustoimitusta Britannialta saadun aseavun yhteydessä.

Ukraina tarvitsee pitkän kantaman ohjuksia Venäjää vastaan taisteluissa erityisesti merellä. Aseapua Ukrainaan on tulossa Tanskan lisäksi ainakin Tshekiltä, Italialta, Kreikalta, Norjalta ja Puolalta. Asiasta uutisoi myös Ilta-Sanomat.

Minna Pentti

Minna Pentti