Tarkka: Putin etsii Hitlerin veroista kumppania

Suomalaisen turvallisuupolitiikan grand old man Jukka Tarkka jatkaa viiltäviä Facebook-analyysejään. 

-Vladimir Putin etsii Adolf Hitlerin veroista kumppania, jonka kanssa voisi sopia Euroopan etupiireistä. Josif Stalinilla oli aikanaan kuuliaiset apulaiset Vjatseslav Molotov ja Joachim von Ribbentrop, jotka elokuussa 1939 toteuttivat diktaattorien tahdon, ja repäisivät Euroopan rikki ainakin Helsingin Ety-kokoukseen asti 1975 asti. Suomi vapautui tästä taakasta lopullisesti presidentti Mauno Koiviston yksipuolisella tulkinnallaan Pariisin rauhansopimuksesta ja yya-sopimuksesta 1990. Tätä historiaa Putin yrittää nyt kumota. Nykyajasta ei vaan tunnu löytyvän Hitlerin veroista sopimuskumppania.

Tarkka kirjoitti hieman aikaisemmin etupiireistä. 

-Etupiiri ei ole sopimusasia. Jos joku ilmoittaa jonkun alueen etupiirikseen, niin se sitten on. Se nyt vielä puuttuisi, että jonkun pitäisi tämä hyväksyä ennen kuin se astuu voimaan. Suomi oli Neuvostoliiton etupiirissä, koska oli olemassa Pariisin rauhansopimus ja yya-sopimus. Nyt ei ole Neuvostoliittoa eikä yya-sopimusta. 

-Neuvostoliiton etupiirin raukesi siihen, että presidentti Mauno Koivisto ilmoitti syksyllä 1990 Pariisiin rauhansopimuksen Suomea koskevat sotilaalliset ja poliittiset artiklat vanhentuneiksi ja siksi rauenneiksi. Kun Neuvostoliitto yritti kiistää tämän, Suomi torjui sen ja ilmoitti aikovansa pitää yllä tarpeellista puolustusvoimaa Neuvostoliitolta kysymättä. Suomi ei sen jälkeen enää ole myöskään Venäjän etupiirissä. 

-Sen jälkeen Suomi on kehittänyt Venäjään nähden ylivoimaisen hyvinvointivaltion, Länsi-eurooppalaisen identiteetin, uskottavan alueellisen puolustuskyvyn ja puolustusyhteistyökyvyn Nato-maiden kanssa. Venäjällä ei ole sananvaltaa Suomen kansallisen olemassaolon ja puolustuksen perusteisiin. Jos se päättää loukata niitä, se joutuu kohtaamaan Suomen konkreettisen  puolustuskyvyn, joka on Venäjän alueellisten intressien kannalta merkittävä, vaikka  eurooppalaisesti ja globaalisti vähäinen.

Toimitus

Toimitus