Tarvitaanko tehohoitopaikkoja lisää? Näin sairaalat vastaavat

LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

Sairaanhoitopiireissä ei tunnisteta tarvetta tehohoitopaikkojen lisäykselle tässä vaiheessa, vaikka koronasta tulisikin influenssan kaltainen vuosittainen sairaus.
Aiemmin tässä kuussa vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoi, että tehopaikkopaikkoja täytyy lisätä. Suomessa on 250 tehohoitopaikka. Euroopan mittakaavassa tämä on vähän niin kaikkiin sairaanhoitopaikkoihin kuin väestöön suhteutettuna.
Vuonna 2012 julkaistusta vertailusta käy ilmi, että Suomessa on neljänneksi vähiten tehohoidon paikkoja suhteessa väkilukuun koko Euroopassa. Asiantuntijoiden mukaan tilanne ei ole olennaisesti muuttunut sittemmin.
AlfaTV Uutiset kysyi sairaanhoitopiireistä, miten ne näkevät tehohoidon riittävyyden tulevaisuudessa.
Sairaanhoitopiireillä on toimintasuunnitelmat sellaisten tilanteiden varalle, jotka vaativat väliaikaisesti tehohoidon tarpeen lisäämistä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi tavanomaista pahempi influenssakausi ja koronapotilaiden tehohoidon tarve samanaikaisesti.
Väliaikaisina ratkaisuina sairaanhoitopiirit siirtävät yksittäisiä tehohoitoa vaativia toimenpiteitä myöhemmäksi. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on varauduttu muuttamaan leikkaussaleja ja heräämöjä tehohoito-osaston paikoiksi. Tähän ei ole jouduttu turvautumaan.
-Jos sekä vuodeosastohoitoa että tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä nousee pidemmäksi aikaa selvästi nykyistä korkeammalle tasolle, kapasiteettia pitää lisätä. Vaihtoehtoina on muun toiminnan supistaminen tai lisäresurssointi. Jos kapasiteettia päädytään pitempiaikaisesti kasvattamaan, pullonkaula on osaava henkilöstö, kommentoi vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.
Sairaanhoitopiireissä tämän varaan ei ole laskettu.
-Ei ole näköpiirissä, että koronasta tulisi aikaisempaa vakavampi tauti eikä koronan vuoksi ole tarve pysyvästi lisätä teho-osaston paikkoja, johtajaylilääkäri Juha Paloneva Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä sanoo.
Koronan suhteen määräävä tekijä on rokotekattavuus myös tulevaisuudessa.
-Tilanteen kehittymiseen vaikuttaa olennaisesti se, kuinka korkealle saamme nostettua rokotuskattavuuden. Rokotuskattavuuden nosto on tällä hetkellä tärkein toimenpide mitä voimme tehdä, sillä rokote suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta ja sairaalahoidon tarpeelta, Nevala muistuttaa.

Toimitus

Toimitus