TASS: Venäjä varoittaa Tanskaa aseistamasta Bornholmia ohjuksilla

Venäjän ETYJ-delegaation johtaja Konstantin Gavrilov varoittaa Tanskaa aseistamasta Bornholmin saarta yhdysvaltalaisilla ohjuksilla, joita siellä nähtiin viime viikolla Naton johtaman Defender Europe 2022-harjoituksen yhteydessä. Gavrilov katsoo ohjuksien olevan suora uhka Kaliningradin turvallisuudelle. Asiasta kertoo Venäjän valtion tietotoimisto Tass. 

– Varoitamme Yhdysvaltoja ja sen satelliitteja päättäväisesti, että kaikki sellaiset askeleet tulkitaan sotilaallisena hyökkäyksenä maatamme kohtaan ja ne johtavat sellaiseen konfliktin kiihtymiseen jota ei voi hyväksyä. 

Tanskalaisista selvä enemmistö kannatti äsken kansanäänestyksessä maan liittymistä EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Liki 70 prosenttia tanskalaisista kannatti luopumista varaumasta, joka on jättänyt Tanskan EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ulkopuolelle. Pääministeri Mette Frederiksen ehdotti varaumasta luopumista hieman sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Bornholm on Tanskalle kuuluva saari Itämeressä, Ruotsin Skånen ja Puolan Pommerin rannikon välillä. Saaren sotilaallinen merkitys on Gotlannin ja Suomelle kuuluvan Ahvenanmaan tapaan suuri. Saarella on jo Naton tutka-asema. 

Gavrilov otti esille myös tilanteen Ukrainassa. Hänen mukaansa Venäjä suhtautuu erittäin varauksellisesti Yhdysvaltain yhdenteentoista apupakettiin Ukrainalle, koska se lisää riskiä suoraan yhteenottoon maiden välillä. Hän varoitti Ukrainaa ja sen “anglosaksisia edunvalvojia” yrittämästä ottaa Käärmesaarta uudelleen haltuunsa. 

– Kaikki sellaiset yritykset estetään nopeasti.

Toimitus

Toimitus