Tehohoidon tarve ei ole kasvanut omikron-aallosta huolimatta

Tehohoidon tarve ei ole kasvanut siinä määrin kuin ennen joulua pelättiin, kertoo johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) tiedotustilaisuudessa.

Voipio-Pulkki kehottaa kuitenkin malttiin.

-Kyse voi olla tyynestä myrskyn edellä. Katsotaan loppiaiseen asti, Voipio-Pulkki sanoo.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoo, ettei kuolemat ja sairaalakuormitus ole nousseet samassa määrin kuin aiemmissa aalloissa. Syynä tähän Salminen pitää rokotuskattavuutta.

Salminen mainitsee kuitenkin Isossa-Britanniassa tehdyistä tutkimuksista, joiden mukaan omikron-muunnos aiheuttaisi sairaalahoitoa tarvitsevaa tautia 40-60 prosenttia harvemmin kuin aiempi valtamuunnos delta.

Ilmaantuvuus korkealla

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nyt 542 tapausta sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta. Nousu on huomattava edeltäviin kahteen viikkoon, jolloin ilmaantuvuusluku oli 362.

Salminen varoittaa kuitenkin, että ilmaantuvuusluvut ovat todellisuudessa suuremmat. Nämä luvut kuvaavat vain todettuja tapauksia.

Tällä hetkellä koko maa on leviämisaluetta Kainuuta lukuun ottamatta. Valtioneuvosto päättänee huomenna koronapassin hyllyttämisestä kaikilla leviämisalueilla, toteaa STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Ei oireisena juhlimaan

Uusi vuosi tulisi juhlia terveysturvallisesti eikä oireisena pidä lähteä ihmisten ilmoille, Salminen muistuttaa.

Kotona tehtävien pikatestien positiiviset tulokset olisi syytä tarkistaa aina terveyden huollossa, Puumalainen sanoo. Jos saa negatiivisen testin, mutta on oireita, ei pidä mennä ihmisten ilmoille, Salminen vahvistaa.

Toimitus

Toimitus