Teollisuuden liikevaihto kasvoi lähes kolmanneksella viime vuonna

Teollisuuden, palvelualojen ja rakentamisen liikevaihdot tekivät viime vuonna korjausliikkeen koronavuodesta 2020. Korjausliike selittää vain osin liikevaihtojen reippaan kasvun.

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 joulukuussa 32,9 prosenttia edellisvuoden joulukuuhun verrattuna, Tilastokeskus raportoi.

Termi työpäiväkorjattu tarkoittaa, että tilastosta on poistettu arkipäivien määrän vaihtelun aiheuttamat tekijät.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi vahvana erityisesti viime vuoden lopulla. Joulukuussa kasvu oli 5,2 prosenttia marraskuuhun verrattuna.

Teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla. Vaihtelut johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä.

Suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka toimitusta varten olisi tehty työtä useita kuukausia tai vuosia.

Myös palvelualoilla ja rakentamisessa kasvu oli vahvaa

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi viime vuonna 14,4 prosenttia. Palvelualoilla ei ole mukana kaupan toimialoja.

Palvelualojen liikevaihto oli selkeästi tappiollista vielä vuoden 2021 ensimmäiset kuukaudet, mutta huhtikuusta alkaen liikevaihdon kasvu on ollut kymmenen prosenttia tai enemmän joka kuukausi.

Rakentamisessa kasvuvauhti oli hillitympää. Viime vuonna rakentamisen liikevaihto kasvoi 9,2 prosenttia. Myös rakentamisessa alkuvuosi oli miinusmerkkistä, mutta niin kuin palveluala huhtikuussa rakentaminenkin pääsi kiinni kasvuun.

Toimitus

Toimitus