Kiista sahoilla kiristyy: Keitele Group ja muutama muu yritys lakkovaroituksen piiriin

Teollisuusliitto kertoi asiasta tiedotteessaan hetki sitten:

Teollisuusliitto on tänään 29.12.2021 jättänyt koko Keitele Groupia koskevan lakkovaroituksen. Lakkovaroitus on annettu yhtiölle siitä syystä, että se on ryhtynyt yksipuolisesti sanelemaan työntekijöidensä työehtoja kieltäytyen samalla neuvottelemasta niiden sisällöstä Teollisuusliiton kanssa.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan tilanne Keitele Groupissa on poikkeuksellisen tulehtunut, eikä liitolla ole muuta vaihtoehtoa kuin lakkovaroituksen antaminen.

-Olemme toistuvasti vedonneet yhtiön johtoon, jotta se ei heikentäisi työntekijöidensä työehtoja ja oikeuksia, vaan neuvottelisi niistä reilusti työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton kanssa. Nämä vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville. 

Riku Aalto kiittää tiedotteessa valtakunnansovittelijaa, vaikka sovitteluita ei vielä ole käytykään. 

-Mikäli vapaaehtoinen sovittelu olisi käynnistynyt, Teollisuusliitto oli sitoutunut kaikkien työtaistelutoimien lopettamiseen yhtiössä. Valitettavasti edes valtakunnansovittelija instituutionsa painoarvolla ei riittänyt Keitele Groupin suostuttelemiseksi neuvottelupöytään.

Aalto katsoo Keitele Groupin tarjoavan työntekijöilleen tessiä heikompaa sopimusta:

-Keitele Group tarjoaa työntekijöilleen heikompia työehtoja, heikommalla sitovuudella. Teollisuusliitolle ei työnantajan yksipuoliset ilmoitukset käy, vaan vaadimme asioista sovittavan työehtosopimuksella. Ilman työehtosopimusta mikään ei estä työantajaa myöhemmin ilmoittamasta uusista vastaavista heikennyksistä.

Teollisuusliitto on päättänyt myös avata kaikille Keitele Groupin työntekijöille mahdollisuuden nimettömästi ja luottamuksellisesti tarkistuttaa omat työehtonsa ja sopimuksensa Teollisuusliitossa.

Keitele Groupin lisäksi Teollisuusliitto on jättänyt lakkovaroituksen myös seuraaviin mekaanisen metsäteollisuuden yrityksiin: Siklaelementit Oy, Isojoen Saha Oy, Formica IKI Oy.

Keitele Groupia ja edellä mainittuja yrityksiä koskevat lakot ovat toteutuessaan voimassa 13.1.2022–30.1.2022 välisellä ajalla. Ilmoitetut työnseisaukset eivät kuitenkaan koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Metsäteollisuuden toimiala siirtyy sopimuksettomaan tilaan tammikuun 2022 alusta. Toimialalla ei enää ole edustavaa työnantajayhdistystä, joten Teollisuusliitto neuvottelee yrityskohtaisen työehtosopimuksen kunkin alan toimijan kanssa erikseen.

Toimitus

Toimitus