THL aikaisti neljänsien rokotteiden aikataulua, taustalla eurooppalainen suositus

LEHTIKUVA / AFP Fred Tanneau

THL on tänään antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään elokuun alusta alkaen.

Alun perin THL suositteli, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin niin, että 15. elokuuta alkaen niitä alettaisiin tarjota kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 1. syyskuuta alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 12–59-vuotiaille riskiryhmille.

Uusi suositus on, että kunnat voivat heinäkuusta alkaen alueellisen epidemiatilanteen mukaan tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille. THL:n  suosituksen mukaan rokotuksia annettaisiin seuraavanlaisessa järjestyksessä siten, että 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin rokotettaisiin ensin, sitten 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja viimeiseksi 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

THL:n näkemyksen mukaan rokotuksia kannattaa kohdentaa niille, joilla on suurin riski vakavalle koronataudille. Tällä tavoin on mahdollista saavuttaa paras mahdollinen terveyshyöty suhteessa rokottamiseen käytettyyn resurssiin. Rokotesuositus ei toistaiseksi koske 12–17-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin lasten alatyöryhmä käsittelee lasten koronarokotusohjelman jatkoa elokuun alussa ja tekee siitä oman ehdotuksensa.

Suositus ei myöskään koske sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on edelleen hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan. Nykyisten koronarokotteiden antama suoja omikronin BA.4- ja BA.5-varianttien aiheuttamaa tartuntaa ja lievää tautia vastaan on vähäinen ja lyhytaikainen. Sote-ammattilaisten tehosterokotusten kohdalla kannattaa odottaa virusvariantteja vastaan räätälöityjä rokotteita.

THL:n antaman uuden suosituksen taustalla on Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen  (ECDC) ja Euroopan lääkeviraston (EMA) vastikään antama suositus, jonka mukaan maiden tulisi välittömästi alkaa tarjota neljänsiä rokoteannoksia myös kaikille 60–79-vuotiaille sekä vakavan koronataudin riskiryhmille. Uuden suosituksemme myötä kunnat voivat alkaa tarjota neljänsiä annoksia jo heinäkuussa”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen. THL kertoo tiedotteessaan, että syksyllä on luvassa myös variantteja vastaan kehitettyjä rokotteita.

 

Toimitus

Toimitus