THL: Rokottamattomien riski sairaalahoitoon yli kolminkertainen

Rokottamattomien osuus väestöstä on laskenut, mutta osuus tartunnoista on samaan aikaan noussut kolminkertaiseksi. Sairaalahoidossa heidän osuutensa on myös kolmin- tai nelinkertainen. Tämä kävi ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön STM:n viikottaisessa tilannekatsauksessa tänään.
Koronan ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa nimenomaan rokottamattomien parissa. Koronan leviäminen rokottamattomien joukossa tarkoittaa myös ruuhkaisempia sairaaloita.
Kun puhutaan sairaalahoitotilastoista, niin erityisesti tehohoitojen osalta on 50-60 -vuotiaiden rokottamattomien osuus on noussut 4,5-kertaiseksi lyhyessä ajassa. Se on muutenkin suurin ikäryhmä sairaalahoidossa. Kaksi kertaa rokotetuilla riski tässäkin ikäryhmässä joutua sairaalahoitoon on paljon pienempi.
Kuolemaan johtaneissa koronatapauksissa on 70 vuotta täyttäneillä ollut kuolemien ilmaantuvuus korkein koko pandemian ajan. Rokottamattomien yli 70 vuotiaiden riski kuolla on rokotettuihin verrattuna viisinkertainen. Yhteensä koronaan on Suomessa kuollut hieman yli 1200 henkeä.
Tilaisuuden selkein viesti on: Sairaalahoitoa, tehohoitoa ja kuolemia ehkäistään parhaiten rokottamalla ensimmäinen ja toinen kerta.
Suomessa on tähän mennessä annettu noin 8,5 miljoonaa rokoteannosta. Siitä huolimatta rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on kuitenkin noin 660 000 ihmistä. Kolmansia annoksia annettu ainakin 200 000, mutta rokoterekisteri ei ole vielä täysin ajan tasalla kolmansien rokotuskertojen osalta
Suomessa erityishuomiota ollaan kohdistamassa niihin, joiden äidinkieli ei ole yksi kotimaisista kielistä. Heidän keskuudessaan toinen annos oli marraskuussa annettu vain noin puolelle väestöstä. THL aikoo olla paremmin yhteyksissä eri kieliryhmiin.
Koko maailmassa ainakin yhden rokoteannoksen on saanut hieman yli puolet kaikista maailman ihmisistä.