THL: Yläkoulujen etäopetus ei vähentänyt 13-15-vuotiaiden koronan ilmaantuvuutta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yläkoulujen sulkemisella ei ollut vähentävää vaikutusta 13-15-vuotiaiden COVID-19-ilmaantuvuuteen, selviää THL:n tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksessa ei myöskään havaittu merkittäviä ilmaantuvuuseroja muissa ikäryhmissä eri rajoitusalueiden välillä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten yläkoulujen sulkeminen vaikutti ikäryhmän koronatartuntojen ilmaantuvuuteen tilanteessa, jossa sosiaalisten kontaktien välttämiseksi asetettiin ravintolasulun kaltaisia lisärajoituksia koko maahan. Yläkouluthan siirtyivät etäopetukseen samanaikaisesti suuressa osassa maata.

THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoo tutkimuksesta:

– Keväällä 2021 yhtä aikaa ravintoloiden sulkemisten kanssa useimmat alueet – kattaen yli 70 prosenttia väestöstä – sulkivat myös yläkoulut, kun muilla alueilla yläkoulut jatkoivat lähiopetuksessa. Tilanne mahdollisti yläkoulujen sulkemisen vaikutuksen vertailun erillisenä ja täydentävänä pandemian torjuntatoimena.

THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoo että

– Epidemiatilanne oli huomattavasti vaikeampi niillä alueilla, joilla yläkoulut siirrettiin etäopetukseen. Nuorten ikäryhmien ilmaantuvuuden suhteellinen muutos oli kuitenkin samankaltainen molemmissa ryhmissä, eikä yläkoulujen sulkemisesta näyttänyt olevan lisähyötyä.

Tutkimustulokset tukevat aiempia havaintoja siitä, että yläkoulujen sulkemisella ei ollut lisävaikutusta COVID-19-pandemian torjuntaan Suomessa. Samanlaisia tutkimustuloksia on raportoitu myös Norjasta ja Japanista. Tapaukset kun vähenivät sekä alueilla, joissa yläkoulut suljettiin, että alueilla, joissa yläkouluja ei suljettu.

Tutkimuksessa käytetyt tartuntatautiluvut poimittiin valtakunnallisesta tartuntatautirekisteristä. Tutkimuksen aineisto on peräisin ajalta, jolloin Delta-muunnoksen aiheuttamat tautitapaukset olivat epätodennäköisiä.

 

 

 

Toimitus

Toimitus