THL:n Salminen IL:lle: Uusi normaali koittaa kesällä

Koronapandemiasta siirrytään uuteen normaaliin kesään mennessä, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen Iltalehdelle.

Salminen arvioi myös, että kriteerit koronan poistamiselle yleisvaarallisten tartuntatautien listalta saattaisivat täyttyä jo nyt. Asiasta päättää tartuntatautien neuvottelukunta.

Kesään mennessä korona olisi kuin tavallinen kausi-influenssa, Salminen arvioi. Se tarkoittaisi, että terveydenhuolto pärjää sen kanssa. Vakavia sairastumisia tulisi edelleen aivan kuten influenssankin kanssa.

-Meillä on ihan hyvät edellytykset, että se on kesään mennessä lähellä sitä tilannetta. Riippuu aika paljon siitä, mikä tämä tilanne kevään aikana on. Miten moni suomalainen sairastaa ja miten moni ottaa sen rokotteen, Salminen sanoo.

Aivan sillä korona ei ole ohi, sillä syksylläkin on todennäköisesti tulossa tartunta-aalto. Se jää luultavasti pienemmäksi kuin tämän hetkinen aalto.

-Syksylle jää varmaan jonkin verran sitä osaa väestöstä, joka ei ole vielä kohdannut virusta, ja he voivat talven aikana saada tartunnan. Joka kierroksella vähän pienempi osa sairastuu vakavasti. Se (pandemian kesto) on määrittelykysymys. Sitten kun me totumme tähän, tämä tilanne on takaisin normaalissa, Salminen pohtii.

Salminen muistuttaa myös rokotteiden ottamisen tärkeydestä.

Toimitus

Toimitus