THL:n Salminen: Pandemia ei lopu koskaan, mutta olemme voiton puolella

Pandemia ei oikeastaan lopu koskaan, johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Salminen ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki tulivat tiedotustilaisuuteen maskit kasvoillaan, mutta poistivat ne tilaisuuden aluksi.

Salminen kertoo, että on olemassa väitteitä sekä pandemian päättymisen puolesta että sitä vastaan. Hän korosti kuitenkin, ettei pandemia oikeastaan lopu koskaan. Myös koronapandemia jää kiertämään väestössä ja uusia epidemia-aaltoja tulee jatkossakin.

– Mikään pandemia ei oikeastaan lopu, vaan sen pahimmat vaikutukset hiipuvat vähitellen, Salminen sanoi.

Rokotukset vievät taudista pahimman terän ja tautia opitaan hoitamaan yhä paremmin sekä lääkkein että sairaalassa, jolloin se ei ole enää yhtä vaarallinen kuin ennen.

Salminen kertoo väitteistä pandemian loppumisen puolesta. Hänen mukaansa sekä tapausilmaantuvuus että kuolleisuus ovat voimakkaassa laskussa suuressa osassa maailmaa ja Euroopan unionin alueella monet ovat saaneet rokotteista vahvan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Vaikka terveydenhuolto on edelleen kuormittunut, se selviää taakasta.

Salmisen mukaan on myös väitteitä pandemian jatkumiselle.

Esimerkiksi joissakin maissa tautitapauksien määrä kasvaa edelleen. Hän mainitsee erityisesti saarivaltiot kuten Islannin ja Uuden-Seelannin, joissa tapauksia on ollut suhteellisen paljon viime aikoina. Näissä maissa on kuitenkin korkea rokotekattavuus.

Salminen nostaa esiin myös mahdolliset uudet virusmuunnokset ja sen, mitä väkirikkaassa Kiinassa tapahtuu. Ne voivat muuttaa tilannetta huonompaan suuntaan.

THL:n arvio on, että alamme olla pandemian akuutin vaiheen suhteen voiton puolella.

Toimitus

Toimitus