Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja: Akateeminen vapaus uhattuna

2021. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Tutkimusaiheiden rajoittaminen ja apurahapäätöksien tekeminen pelkästään ”oikean” näkökulman kautta on herättänyt keskustelua yliopistomaailmassa. Yhdysvalloista alkanut ilmiö on rantautunut jo Eurooppaan woke-kulttuurin kautta. Tämä huolestuttaa myös Tieteentekijöiden liittoa.

–Olen huolissani, että vapaan keskustelun estäminen on johtamassa siihen, että enää uskalleta nostaa esiin vakavia yhteiskunnan ongelmia. Kyse on pääosin julkisin varoin kustannetusta tieteellisestä tutkimuksesta, kommentoi Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio AlfaTV Uutisille.

Hänen mukaansa yhteiskunnallinen vuorovaikutus on yksi tieteen tärkeimpiä tehtäviä.

–Pahimmillaan sen rajoittaminen johtaa siihen, että valitaan vain helppoja tutkimusaiheita. Siitä on jo nyt merkkejä. Tämä ei kuulu demokratiaan. Kyllä vaikeistakin asioista pitäisi pystyä keskustelemaan, Moisio muistuttaa.

Tampereen yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen akateemisena rehtorina toimiva provosti Jarmo Takala kertoo tunnistavansa saman ilmiön.

–Tämä näkyy erityisesti nuorten tutkijoiden työssä. Valitaan aiheita, jotka eivät aiheuta ristipaineita. Somekommentointi on aiheuttanut myös sen, että ei lähdetä mukaan julkiseen keskusteluun.

Keskusteluun on noussut myös ulkopuolisten rahoittajien luomat paineet.

–Oleellista on se, että tutkimuksen rahoittajan eivät pääse päättämään akateemisesta vapaudesta. Siitä on onneksi pystytty pitämään kiinni, Takala toteaa.

 

Toimitus

Toimitus