Tilanne Ukrainassa lähenee sotaa? Putin ja Biden soittavat tänään toisilleen

Valkoinen talo päivitti eilen uhka-arviotaan Ukrainaan liittyen. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kuvasi tilannetta lehdistötilaisuudessa näin:

-Näemme yhä enemmän merkkejä siitä, että Venäjä kärjistää tilannetta, mukaanlukien uusien joukkojen saapuminen Ukrainan rajalle. Olemme tilanteessa, jossa hyökkäys voi alkaa koska tahansa, jos Vladimir Putin niin päättää. 

-En kommentoi tiedustelutietojamme sen tarkemmin, mutta haluan tehdä tämän selväksi: hyökkäys voi alkaa jo olympialaisten aikana, vastoin puheita siitä, että Venäjä hyökkää heti olympialaisten jälkeen. 

Myös Suomi kehottaa poistumaan

Valkoinen talo on myös kehottanut kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta 48 tunnin sisällä.

Myös Suomen ulkoministeriö päivitti myöhään perjantaina matkustusohjettaan Ukrainaan.

Poistu välittömästi maasta olemassa olevilla kaupallisilla yhteyksillä edelleen kiristyneen ja arvaamattoman turvallisuustilanteen vuoksi. Euroopan turvallisuuspoliittinen tilanne on jännittynyt Venäjän koottua joukkoja Ukrainan suunnalle. Tilanne on arvaamaton ja voi muuttua nopeasti. Jos olet maassa, seuraa Kiovan edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia ja tee matkustusilmoitus.

Miksi tiedustelutietoa jaetaan?

Yhdysvaltalaisen julkisen palvelun televisioverkko PBS:n toimittaja Nick Schifrin oli yksi ensimmäisiä asiasta kertoneita. Hänen twiittasi tiedustelulähteisiinsä viitaten, että hyökkäys alkaa ensi viikolla ja että siitä tulee verinen sotatoimi, joka alkaa päivän tai parin pommituksilla ja elektronisella sodankäynnillä, jota seuraa maahyökkäys, jonka tarkoituksena on vaihtaa maasta hallinto.

Monet ovat ihmetelleet sitä, että Valkoinen talo julkistaa tiedustelutietoa. Ulkopoliittisen instuutin johtaja Mika Aaltola twiittasi aiheesta ketjun, jossa hän käy läpi tätä asiaa sekä tilannetta laajemminkin. 

Yhdysvaltojen tiedustelutiedon julkaisemisella strateginen merkitys. Tieto todennäköisesti luotettavaa, se tuotetaan useamman maan resursseilla. Jos tieto pitää paikansa, se aiheuttaa epämämielyttäviä tuntemuksia Kremlissä, ainoassa paikka jossa faktuaalisuus tiedetään.

Tiedon julkaisemisella pyritään ennaltaehkäisemään sotasuunnitelmaa. Tiedolla todennäköisesti, pyritään mitätöimään hyökkäyksen mahdollisuutta, yllätyksen hyötyjä. Hyökäyssuunnitelman paljastamisella sormi osoittaa kohti aggressoria. Hyökkäyssodalla on huomattava mainehaitta.

Tiedon julkaiseminen herätelleet tilanteen vakavuuteen. Diplomaattinen aktiviteetti ei ehkä johda mihinkään.Yhdysvaltojen joukkoja joudutaan siirtämään Eurooppaan ja NATOn itäiselle rajalle. Tämä mobilisaatio vaatii syyn/resursseja. Samalla se katalysoi Eurooppaan puolustusta.

Hyökkäyssotasuunnitelmien julkaiseminen johtaa USAn ja EUn kansalaisten lähtöön Ukrainasta. Maa odottaisi tukea, paniikkia pelätään. Ukraina NATOn ”tehostettu kumppani”. Aseellista apua virrannut maahan (pääosin USAsta ja Britanniasta).Mutta joukkoja ei ole nyt tulossa.

Optimaalisessa tilanteessa Venäjän hyökkäys vältetään se paljastamalla.Venäjä ei ole hallinnut tulla yksiselitteisyyden päivänvaloon geopoliittisessa toiminnassaan. Se välttänee aggressorin rooliin joutumista. Ukrainan itsepuolustus kaikin mahdollisin keinoin olisi legitiimiä.

Demokraattinen solidaarisuus hyökkäysten kohtaan joutunutta demokratiaa kohtaan ei kuitenkaan ole vähäpätöinen asia. Se tunnetaan historiasta. Silläkin on hyökkäystä ennaltaehkäisevä vaikutus. Se osoittaminen, myös Suomesta, nyt selkeä rauhanteko.

Venäjän ulkoministeriö kiistää hyökkäysaikeet. Venäläisen Sputnik-median mukaan ministeriö pitää läntistä mediaa propgandakoneena, jonka tarkoitus on rehellisen tiedonvälityksen sijaan levittää teorioita Venäjän aggressiivisista pyrkimyksistä.

-Läntinen media tottelee hallitustensa käskyjä levittää epäluotettaavaa tietoa ja näin se ottaa osaa laajamittaiseen informaatiosotaan.

Puhelindiplomatia jatkuu

Valkoinen talo on vahvistanut myös, että presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden puhuvat tänään puhelimessa keskenään tilanteesta. Puhelu käydään Yhdysvaltain pyynnöstä. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on soittamassa Putinille tänään. 

 

Toimitus

Toimitus