Tilastokeskus: Työlliset miehet hoitavat enemmän lapsia kuin työlliset naiset – naiset kantavat yhä päävastuun kotitöistä

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan työlliset miehet käyttävät jopa hieman enemmän aikaa lapsien hoitamiseen kuin työlliset naiset. Tieto käy ilmi Tilastokeskuksen uuden ajankäyttötutkimuksen ensimmäisistä tuloksista. Koko väestön tasolla naiset hoitavat yhä lapsia enemmän kuin miehet, ja erilaiset perhevapaat ovat useimmiten naisten käytössä.

Myös kotitöiden osalta muutos näkyy. Ero naisten ja miesten kotitöihin käyttämässä ajassa on edelleen kaventunut. Miesten kotitöihin käyttämä aika on lisääntynyt vuosikymmenestä toiseen, kun taas naisten käyttämä aika on vähentynyt. Miehet ovat lisänneet kotitöiden tekemistä keskimäärin 11 minuutilla päivässä, mutta naiset kantavat kuitenkin yhä päävastuun suomalaisissa kodeissa tehtävistä töistä.

Jako miesten ja naisten töihin yhä vahva

Kotitalous- ja huoltotöissä jako miesten ja naisten töihin on kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan yhä selvä: miehet tekevät edelleen huomattavasti naisia enemmän korjaus-, rakennus- ja huoltotöitä, kun taas naiset käyttävät selvästi miehiä enemmän aikaa siivoukseen, astianpesuun, vaatehuoltoon ja myös ruoanlaittoon.

-Ruoanlaitosta on kuitenkin hiljalleen tullut entistä enemmän myös miesten puuhaa. Kokkailu on nyt selvästi suurempi osa miesten ajankäyttöä kuin 1980-luvulla, jolloin ruoanlaitosta tuli ehkä ensimmäistä kertaa jonkinasteinen muoti-ilmiö, suomalaisten ajankäyttöä tutkinut yliaktuaari Juha Haaramo kertoo.

Naisten ja miesten koti- ja ansiotöihin käyttämä kokonaistyöaika saavutti 2020–2021 ensimmäistä kertaa saman tason ajankäyttötutkimuksen reilun 40 vuoden pituisen mittaushistorian aikana.

 

Toimitus

Toimitus