Timo Soini: Viimeinen komentohuone on Putinin päässä

Entinen ulkoministeri ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini arvioi, että Venäjä on saanut Ukrainan kriisissä jo paljon tavoitteitaan läpi ”ampumatta laukaustakaan”. Hänen mukaansa Venäjä on palannut isoihin pöytiin ja kaikki puhuvat Venäjästä – Venäjä lähettää kirjeitä ja niihin vastataan.

– Valko-Venäjä on tukahdutettu. Aiemmin sinne oli vaikea saada tukikohtaa, nyt siellä on 30 000 sotilasta. Kaikki ”stanit” (Venäjän eteläiset naapurit) ovat rauhoittuneet.

– Toki tavoite on Ukrainassa, mutta siinä sivussa siivotaan nurkkia, Soini kommentoi kuumaa Ukrainan kriisiä AlfaTV:n Viikon Parkkosessa.

Kysymykseen, aikooko Putin aloittaa laajemman sodan Ukrainassa, Soini vastasi:

– Pidän sitä epätodennäköisenä, kun katsoo, mitä on saanut aikaan laukaisuakaan ampumatta.

Soini huomauttaa, että autoratiiviset maat kuten Venäjä kykenevät pitämään jännitettä yllä ja avaamaan uusia ovia toisten sulkeutuessa. Hän esimerkiksi seuraisi, mitä Venäjä aikoo tehdä Asovanmeren ympäristössä tai vaikka Barentsin alueella, eli mitä vaatimuksia Ukrainan jälkeen seuraa.

– Viimeinen komentohuone lienee Putinin päässä, Soini alleviivaa.

Entinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja otti kantaa myös protestiin, joka nähtiin Jussi Halla-ahon valinnassa ulkoasiainvaliokunnan johtoon. Soinin mukaan Halla-aholle epäluottamusta osoittaneet kärsivät manööveristä itse.

– Arvoton alku. Halla-aho on rangaistuksensa kärsinyt, hänhän menetti aikanaan valiokunnan puheenjohtajuuden. Vanhan jutun lämmittämistä, Soini moitti protestoijia.

Toimitus

Toimitus