“Toivo Ukrainaa kohtaan on aina oikeutettua eikä Ukraina koskaan hylkää omiaan” – Zelenskyi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilisiltaisessa puheessaan Hersonin takaisinvaltaamisesta. Hän kiitti kaupunkilaisia luottamisesta Ukrainaan ja valoi uskoa siihen, että kaikki alueet tullaan vielä vapauttamaan. Kun on arvioitu että Hersonin alueelle on jäänyt paljon venäläissotilaita, kehotti Zelenskyi heitä antautumaan. 

-Tämä on historiallinen päivä. Saamme hallinnan takaisin maamme eteläosissa, saamme takaisin Hersonin. Juuri tällä hetkellä puolustajamme lähestyvät kaupunkia, vielä on jonkin verran tekemistä jäljellä ja olemme juuri menossa sinne. Erikoisjoukot ovat kuitenkin jo kaupungissa. 

-Hersonin asukkaat odottivat. He eivät koskaan hylänneet Ukrainaa. Toivo Ukrainaa kohtaan on aina oikeutettua eikä Ukraina koskaan hylkää omiaan. 

-Olen onnellinen kun näen miten ihmiset kaikista uhkista huolimatta, kaikesta miehittäjän tekemästä alistamisesta huolimatta ovat pitäneet huolta Ukrainan lipuista, ovat uskoneet Ukrainaan. 

-Ja nytkin, kun kaupunkia ei ole vielä saatu kokonaan puhdistettua vihollisista, hersonilaiset poistavat itse Venäjän symboleita ja niitä jälkiä, joita miehittäjä on kaduille ja taloihin jättänyt. 

-Sama on tapahtunut kaikissa kaupungeissa, mitkä puolustajamme ovat vapauttaneet. Ja sama tapahtuu niissä kaupungeissa, jotka odottavat paluutamme. Ukraina tulee kaikkien kansalaistensa luo. Taistelukentillä ja diplomatiassa osoittamamme voiman ansiosta palautamme maamme alueellisen koskemattomuuden. 

-Pian sen jälkeen kun puolustusvoimamme ovat saavuttaneet tietyn tavoitteen, vakautustoimet alkavat Hersonissa, niin kuin on tehty muuallakin. Neutralisoimme uhat. Ensimmäisenä tulevat miinat. Miehittäjät ovat jättäneet jälkeensä paljon miinoja ja räjähteitä, erityisesti elintärkeisiin paikkoihin. Jatkamme miinanpurkua. 

-Palautamme normaalit olot, niin paljon kuin se on mahdollista. Puolustajiamme seuraa välittömästi miinanpurkajat, poliisit, pelastuslaitos, energia-alan työntekijät… Terveydenhoito, viestintä, sosiaalipalvelut tulevat takaisin. Elämä tulee takaisin. 

-Haluan erikseen sanoa Hersoniin ja muualle etelään jääneille venäläisille sotilaille, palkkasotureille ja yhteistyömiehille. Ainoa keinoa pelastua on antautua Ukrainan armeijalle. Takaamme, että teitä kohdellaan kansainvälisen lain ja sopimusten mukaisesti. Ja niille venäläissotilaille, jotka ovat laittaneet päällensä siviilivaatteet ja jotka piileksivät jossain, sanon ettei se kannata. Löydämme teidät joka tapauksessa. Älkää pitkittäkö sitä. Ukrainalaisille antautuminen on ainoa vaihtoehto kaikille miehittäjille. 

-Tapasin armeijan esikuntaa tänään. Puheena oli tottakai tilanne etelässä ja kehitys siellä. Mutta emme vähennä huomiotamme muillakaan alueilla. Menemme kaikkialla eteenpäin, vahvistamme asemiamme joka paikassa. Pidämme asemamme myös Donetskissa. 

Toimitus

Toimitus