Tšekistä EU-puheenjohtaja – “Kreml syyllinen ruuan hinnan nousuun”

EU-puheenjohtajuus siirtyi normaalin kierron mukaisesti heinäkuun alussa Ranskalta Tšekille loppuvuoden ajaksi. Kyseessä on toinen kerta kun Tšekki toimii EU:n puheenjohtajamaana.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Tšekin pääministeri Petr Fiala järjestivät Strasbourgissa tiedotustilaisuuden keskiviikkona puoliltapäivin Suomen aikaa.

– Tšekin puheenjohtajuus tulee tärkeään aikaan, kun Euroopassa on käynnissä brutaali sota, Metsola totesi vuoronvaihdosta.

Tšekin pääministeri Fiala puolestaan listasi maansa puheenjohtajakauden tärkeimmiksi haasteiksi muun muassa Ukrainan sodan ja sen aiheuttaman pakolaiskriisin, ruuan ja energian hinnan nousun, Venäjästä riippumattoman energiaomavaraisuuden sekä inflaation.

Maa onkin valinnut puheenjohtajakauden sloganikseen “Europe as a task” eli “Eurooppa tehtävänä”.

– Venäjän aggressio ei ole ainoastaan fyysinen ja taloudellinen asia, vaan myös hyökkäys arvojamme vastaan. Eri (Euroopan) mailla on asiasta erilaisia näkemyksiä, mikä on luonnollista, mutta meidän täytyy silti pitää yhtenäisyytemme, Fiala linjasi.

Metsola puolestaan totesi, että Venäjän johto presidentti Vladimir Putinia myöten on vastuussa hintojen noususta Euroopassa ja muualla maailmassa.

– Kreml on syyllinen ruuan hinnan nousuun.

Kolmikolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa Ukrainan uudelleenrakentamisesta, johon arvioidaan tarvittavan ainakin 50 miljardia euroa, ja siitä, voidaanko siihen käyttää Venäjältä jäädytettyjä varoja.

Komission puheenjohtaja von der Leyen totesi, että kyse on reiluudesta.

– Selvitämme laillisuuspuolta, jotta olisi mahdollista käyttää Venäjän ja osittain oligarkkien rahoja Ukrainan uudelleenrakentamiseen.

Von der Leyenin mukaan asiaan tarkastellaan seuraavassa G7-kokouksessa. Hän muistutti, että vastaavaa jälleenrakennusprosessia ei ole tehty koskaan aikaisemmin.

Metsola yhtyi von der Leyenin näkemykseen, että Ukrainan uudelleenrakentamisen ja sen rahoittamisen suhteen pitää selvittää kaikki lailliset keinot.

Toimitus

Toimitus