Tulli: Venäjän kauppa romahti – 60 prosentin syöksy kahdessa viikossa

Tullin mukaan Venäjän kauppa on romahtanut kahden viime viikon aikana. Tullille tehtyjen vienti- ja tuonti-ilmoitusten perusteella Suomen Venäjän kaupan taitekohta vaikuttaisi osuneen viikolle 10. Venäjän viennistä tehtyjen ilmoitusten määrä viikoilla 10-11 romahti 60 prosenttia edeltäneisiin kahteen viikkoon verrattuna, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Viikoilla 10-11 myös isojen yritysten osalta tuonnin arvossa oli laskua yhteensä 71 prosenttia verrattuna viikkoihin 8-9. Venäjän tuonnista tehtyjen ilmoitusten lukumäärä ei kuitenkaan ole merkittävästi muuttunut tänä aikana.

Suomeen saapuu tullin tietojen mukaan normaalisti reilut 20 merialusta Venäjän satamista viikoittain, mutta viikoilla 10-11 saapui viikossa vain 9 alusta. Venäjän tuonnin suurin tuoteryhmä on raakaöljy, joka saapuu pääosin Suomeen satamien kautta. Raakaöljyn tuontitulli on 0 %.

– Tullausjärjestelmien raporttien perusteella voi sanoa, että viikolla 10 tapahtui käänne ja Suomen Venäjän kauppa romahti. Viennissä lasku näkyy eniten suurimmissa tullinimikkeissä, kuten koneet ja laitteet, joissa on myös eniten vientipakotteita. Toinen suuri vientipakotenimikeryhmä on sähkökoneet ja -laitteet, joka on ollut kovassa pudotuksessa jo viimeiset kolme viikkoa. Vientipakotteiden ulkopuolisten ryhmien suurin lasku on paperissa ja pahvissa sekä energiatuotteissa, tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä kertoo.

Tullin mukaan Kaakonkulmalla – Vaalimaalla, Imatralla ja Nuijamaalla – lähtevien ja saapuvien kuorma-autojen lukumäärä pieneni jonkin verran viikoilla 7-9, mutta viikoilla 10-11 määrä laski 32 prosenttia verrattuna viikkoihin 8-9.

Toimitus

Toimitus