Tulossa normaali joulu? – Näin vastaa THL:n Salminen IS:lle

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kauan odotettu 80 prosentin rokotuskattavuus ylitetään tällä viikolla, mutta paluu normaaliin ei voi vielä alkaa, kommentoi terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta Ilta-Sanomille.

Pääministeri Sanna Marin lupasi vielä lokakuun alussa, että loputkin rajoitteet poistuvat, kun rokotekattavuus ylittää 80 prosentin.

Salmisen mielestä normaalitilaan ei kyetä vielä siirtymään. Salminen arvioi, että normaali elämä voidaan saavuttaa keväällä, mutta jo sitä ennen yhteiskuntaa voidaan turvata koronapassien laajemmalla käytöllä talven aikana. THL ei tee asiasta päätöksiä, mutta sen mielipiteellä on painoarvoa, kun hallitus arvioi tilannetta.

-80 prosentin rokotuskattavuus on hallituksen asettama tahtotila. Tuolla prosentilla on kuitenkin ollut enemmän symbolinen kuin käytännön merkitys. Hallituksessa varmaankin ajateltiin, että kun 80 prosentin kattavuus saavutetaan, voitaisiin siirtyä normaalitilaan, mutta ikävä kyllä nyt ei ihan siltä näytä, Salminen kommentoi IS:lle.

Salminen jatkaa, että vasta sitten, kun sairaaloissa ei ole ylikuormitusta koronapotilaista, rajoituksia ei tarvita. Rokottamattomat työllistävät sairaaloita jatkossakin, siksi THL tunnistaa erikoissairaanhoidon tarpeen lisäresursseille.

-Jos todellakin tilanne on se, että näinkin kohtuullisilla tapausmäärillä terveydenhuolto on kovilla ja kun nähdään, ettei tauti tule katoamaan vaan terveydenhuollon kuormitusta aiheutuu tulevaisuudessakin, niin kyllä terveydenhuollossa on varauduttava. Ei niin voi olla, että joudumme sulkemaan yhteiskuntaa joka vuosi, Salminen arvioi tilannetta.

Tulevaa joulua on Salmisen mukaan vielä hankala arvioida. Tilanne on hänen mukaansa kuitenkin parempi kuin viime vuonna, koska niin moni on ottanut rokotteen. Hän varoittaa silti, että rokottamattomien riski sairastua vakavaan tautiin on suurempi kuin viime vuonna, sillä ilmaantuvuus on nyt rokottamattomilla suurempi.

THL katsoo, että vaikka uusia rajoituksia ei tahdota, työkalupakki niitä varten on oltava olemassa. Edessä on myös uusi keskustelu siitä, miten rokottamattomat määrittävät muiden ihmisten elämää.

Toimitus

Toimitus