Tuomioja Venäjän kirjeestä: “Ei mitään dramaattista”

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) suhtautuu rauhallisesti Venäjän ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) lähettämään kirjeeseen.

– Siinä ei ole mitään outoa, kyllähän näitä kirjeitä, mielipiteitä ja toivomuksia lähetetään ja esitellään suuntaan jos toiseen, Tuomioja sanoo AlfaTV Uutisille.

Kirje koskee viime aikoina keskustelussa olleita turvatakuita.

Tuomioja korostaa, että hän puhuu yleisellä tasolla, sillä hänellä ei ole vielä tarkempaa tietoa kirjeen sisällöstä. Hän muistuttaa, että kyse on kirjeestä ei varsinaisesta nootista.

Ulkoministeri Haavisto totesi aikaisemmin päivällä eduskunnassa, että vastaavanlainen kirje on mennyt kaikille Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin 57 jäsenmaalle.

– Sitä selvemmin se (kirje) ei ole millään lailla vain Suomea koskeva, Tuomioja toteaa.

Kirjeessä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pyytää jäsenmailta muun muassa näiden näkemyksiä turvallisuuskysymyksistä ja sotilaallisista liittoumista.

Tuomiojan mielestä kirjeestä ei tarvitse olla huolissaan.

– Mutta muuten siitä, miten Venäjä aikoo mahdollisesti toimia, kannattaa olla hyvinkin huolissaan. Sitä ei kukaan tiedä – tietääkö Venäjä itsekään, Tuomioja viittaa kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen.

Haavisto totesi eduskunnassa toimittajille, että ulkoministeriön virkamiehet käsittelevät parhaillaan Venäjän kirjettä. Se on vielä auki, antavatko kaikki Etyj-maat Venäjälle mahdollisesti yhden yhteisen vastauksen.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Tuomioja antaa ulkoministeriön virkamiehille omasta puolestaan täyden työrauhan.

– Tässä ei ole mitään niin dramaattista.

Toimitus

Toimitus