Tuore tutkimus: Seksuaaliset traumat lisäävät naisten riskiä sairastua verenpainetautiin

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan naisilla, jotka ovat kokeneet seksuaalista väkivaltaa tai seksuaalista häirintää työpaikalla tai ovat kokeneet näitä molempia, on korkeampi riski sairastua verenpainetautiin kuin naisilla, joilla ei ole tällaisia traumaattisia kokemuksia, CNN uutisoi.

Verenpainetauti on keskeinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. American Heart Associationin tietojen mukaan sydän- ja verisuonitaudit ovat naisten yleisin tappaja Yhdysvalloissa aiheuttaen vuosittain joka kolmannen kuoleman.

– Yhdysvalloissa tilastot osoittavat, että jopa 44 prosenttia kaikista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa ja jopa 80 prosenttia naisista raportoi seksuaalisesta häirinnästä työpaikalla, mutta näitä altistumisia ei tunnusteta laajalti naisten sydän- ja verisuoniterveyteen vaikuttavina tekijöinä, kertoo tutkija Rebecca Lawn Harvardin yliopistosta.

– Koska sydänsairaudet ovat naisten yleisin tappaja, lääkäreiden on aika kysyä potilailta heidän seksuaalisista traumoistaan ja myös naisten tulisi avautua niistä, Lawn sanoi.

Law painottaa, että naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vähentäminen, voi tarjota strategian parantaa myös naisten sydän- ja verisuoniterveyttä.

– Vaikka valtaosa seksuaalisen väkivallan uhreista onkin naisia, myös miehet ovat uhreja, ja miehiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan fyysiset terveysvaikutukset vaativat lisätutkimuksia, Law totesi.


	    
Toimitus

Toimitus