Turistit palaavat Suomeen pandemiavuosien jälkeen, viileys saattaa houkuttaa

Ulkomailta Suomeen suuntautuva matkailu on taas kasvussa hiljaisempien pandemiavuosien jälkeen, Visit Finlandin asiantuntija Katarina Wakonen kertoi AlfaTV Uutisille. Hänen mukaansa matkailijoita tulee Keski-Euroopasta lähes saman verran kuin ennen pandemiaa, mutta Aasiasta matkailijoita tulee nyt selvästi vähemmän.

Aasialaisten matkailijoiden katoon vaikuttaa Venäjän asettama ylilentokielto, jonka takia lentoyhtiöt eivät pysty lentämään vanhoja reittejään. Venäläisturistitkaan eivät nyt tule.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidasti matkailun elpymistä, mutta nousu alkoi jo viime talvena. Wakonen kertoo, että tällä hetkellä matkailijamäärissä ollaan silti edelleen noin neljäkymmentä prosenttia jäljessä pandemia-aikaa edeltävään aikaan verrattuna.

Kesä näyttää kuitenkin hyvältä. Wakonen kertoo, että ihmisten matkustushalut ovat päässeet nyt valloilleen ja moni on päättänyt ottaa kesästä ja lomista kaiken irti.

-Tämä patoutunut kysyntä purkautuu nyt ennennäkemättömällä vauhdilla. Euroopassa käytävä sota tai inflaatiopelko ja sen vaikutus suoraan tähän kuluttajien kukkaroon ja matkustusbudjettiin, niin ne eivät ole mitenkään näyttäneet vielä heikentäneet tätä kysyntää. Ihmiset haluavat elää, kokea ja nauttia tästä kahden pandemiavuoden jälkeen.

-Tilanne voi olla erilainen syksyllä, jos taloussuhdanteet kääntyvät huonompaan suuntaan.

Suomen valttikortteja ovat onnellisen maan maine ja turvallisuus. Wakosen mukaan matkailijat eivät ole kertoneet huolistaan esimerkiksi Venäjän hyökkäyksen suhteen.

Tänä kesänä Keski- ja Etelä-Euroopassa on ollut ennätyksellisiä helteitä, mikä saattaa vaikuttaa joidenkin turistien lomamatkan valintaan.

-Meidän keskieurooppalaiset vieraamme tietävät, että Suomi on täällä kaukana pohjoisessa ja yksi spontaani mielikuva, joka Suomeen liitetään, on viileys. Eli uskon, että se on hyvin tunnettu seikka ja se on ehkä yksi houkutus tulla tänne Suomeen, Wakonen sanoo.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen