Turvapaikkahakemusten määrä kasvoi taas pandemiaa edeltävälle tasolle

Turvapaikkahakemusten määrä kasvoi vuonna 2021 noin kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna Euroopassa. Euroopan unionin Turvapaikka-asioiden tukiviraston tänään julkaisemassa raportissa olivat Euroopan unionin maiden lisäksi mukana Norja, Sveitsi ja Iso-Britannia.
Näihin maihin jätettiin yhteensä 617 800 turvapaikkahakemusta vuonna 2021. Eniten turvapaikkahakemuksia jättivät syyrialaiset (106 000 hakemusta), afganistanilaiset (97 800) ja irakilaiset (28 700).
Monet afganistanilaiset olivat jo Euroopassa, kun taleban otti vallan Afganistanissa. He jättivät uuden hakemuksen.
Hakemuksia tuli selvästi enemmän myös valkovenäläisiltä ja pohjoismakedonialaisilta.
Kaikista hakemuksista reilu kolmannes hyväksyttiin. Suurin hyväksymisprosentti oli afganistanilaisilla, joiden turvapaikkahakemuksista hyväksyttiin loppuvuonna jopa noin 90 prosenttia.
Afganistanilaisten jälkeen suurin osuus turvapaikkahakemuksista hyväksyttiin eritrealaisilla, joiden turvapaikkahakemuksista 81 prosenttia oli puoltavia. Jemeniläisten hakemuksista hyväksyttiin 79 prosenttia ja valkovenäläisten 75 prosenttia.
Raportissa kerrotaan myös, että käsittelemättömien hakemusten määrä on noussut selvästi sitten viime kesän. Tällä hetkellä Euroopan unionin alueella, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Norjassa on noin 443 000 käsittelemätöntä hakemusta.
Turvapaikka-asioiden tukiviraston toiminnanjohtaja Nina Gregori kertoo Politicolle, että unionin mailla on jo olemassa työkalut asioiden jouduttamiseksi.
-Eurooppa voi luoda listan turvallisista kolmansista maista ja turvallisista lähtömaista – mutta emme ole kyenneet tekemään sitä, Gregori sanoi.
Gregorin mukaan sellainen lista olisi selkeä viesti ihmissalakuljettajille ja järjestäytyneelle rikollisuudelle.