“Turvapaikkajärjestelmä on rikki”

Kurdiperhe metsässä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. LEHTIKUVA / AFP Wojtek Radwanski

SDP:n kansanedustajan Kimmo Kiljusen ja kokoomuksen Heikki Vestmanin näkemykset Venäjän roolista Puolan rajakriisissä eroavat.

AlfaTV:n Viikon Parkkonen ohjelmassa vierailleet kansanedustajat keskustelivat, miten Suomen tulisi varautua hybridiuhkaan. Keskustelun yhteydessä myös Venäjän rooli nousi esiin.

Kimmo Kiljusen mukaan Valko-Venäjä toimii siirtolaisia hyväksi käyttäessään aika lailla itsenäisesti.

– Venäjä ei ole suoraan tässä prosessissa. Se voidaan todeta, että maat (Valko-Venäjä ja Venäjä) ovat liittolaisia, ja jos Venäjä olisi erittäin tiukka, se voisi tämän lopettaa.

Kokoomuksen Heikki Vestman piti Kiljusen arviota vääränä. Vestman perusti arvionsa Valko-Venäjän ja Venäjän liittolaissuhteeseen ja mediatietoihin, joiden mukaan Baltian maita voi kohdata sama paine kuin Puolaa.

– Pidän epäuskottavana, ettei hankkeella olisi Venäjän hyväksyntää, Vestman sanoi.

Vestmanin mukaan sekä 2015 pakolaiskriisi että nyt paljon pienemmän mittakaavan siirtolaispaine ovat osoitus siitä, että turvapaikkajärjestelmää pitää muuttaa.

– Turvapaikkajärjesrtelmä on rikki. Se on nykyiselläään äärimmäisen altis väärinkäytöksille, Vestman sanoi.

Hänen mukaansa niin kauan kuin vikoja ei korjata, niin riskinä on, että EU-maat joutuvat hybridivaikuttamisen kohteeksi.

Kimmo Kiljunen myönsi, että turvapaikkajärjestelmä vaatii viilausta, mutta perusperiaatteet ovat kunnossa. Hän vakuutti, että jos Suomeen kohdistuisi valtava paine, joka uhkaisi turvallisuutta, Suomella on mahdollisuus pysäyttää turvapaikkakäsittelyt valmiuslain pohjalta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on  väläyttänyt, että Suomi saattaa valmiuslain uudistusta nopeammin ottaa käyttöön lainsäädäntöä, jossa hybridiuhkaan voitaisiin reagoida nopeammin. Valmiuslain uudistaminen on muutoin hidas prosessi, joka kestää yli vaalikauden.

PS aikoo tehdä välikysymyksen Suomen puutteellisesta varautumisesta hybridsodankäyntiin. Kokoomuksen Vestman arvioi omana mielipiteenään, että kokoomus yhtyy välikysymykseen, mikäli hallitus ei nopeasti korjaa lainsäädännön puutteita liittyen turvapaikkahaun valuvikoihin.

Katso tästä Viikon Parkkonen kokonaisuudessaan.

Toimitus

Toimitus