Tutkijat pelkäävät mahdollista “omikron-deltaa” – Omikron 2 leviää nyt nopeasti

Omikronin uusi muunnos BA.2 leviää nyt nopeasti useissa maissa. Myös Suomesta on löydetty ensimmäiset tapaukset, kun Turun yliopistollinen sairaala tiedotti eilen löytäneensä kymmenen muunnokseen viittaavaa tapausta.

Tanskassa BA.2 eli omikron 2 -muunnosta on jo 79 prosenttia todetuista tapauksista.

Iso-Britanniassa tapauksia on noin kuusi prosenttia todetuista tapauksista, Intiassa viisi ja Ruotsissa ja Singaporessa kaksi prosenttia, Deutsche Welle kirjoittaa.

Omikron 2:n vaarallisuudesta ei vielä tiedetä, mutta koska se on levinnyt niin nopeasti, se on luultavasti tarttuvampi kuin alkuperäinen omikron BA.1-muunnos.

-Virukset kehittyvät ja muuntuvat, joten on odotettavissa, että näemme vielä uusia muunnoksia pandemian edetessä, sanoo johtaja Meera Chand Ison-Britannian terveysturvallisuuslaitokselta.

-Toistaiseksi, on liian vähän tietoa siitä, jotta voisimme sanoa, aiheuttaako BA.2 vakavampaa tautimuotoa kuin BA.1, Chand sanoo.

Tähän mennessä omikron 2:n aiheuttamat infektiot eivät ole olleet vakavampia kuin omikron 1:n.

Ranskan terveysministeri Olivier Veran ei ole kovin huolissaan uudesta muunnoksesta.

-Se, mitä tiedämme nyt, vastaa enemmän tai vähemmän sitä, mitä jo tiedämme omikronista.

Tutkijat ovat kuitenkin huolissaan mahdollisesta omikron-delta rekombinaatiosta eli omikron- ja delta-muunnoksen perintötekijöiden yhdistymisestä niin, että ne tuottavat uuden viruskannan.

Saksalainen virustutkija Christian Drosten sanoi radiohaastattelussa, että näiden kahden muunnoksen rekombinaatio saattaisi johtaa molempia vaarallisempaan muunnokseen. Delta-muunnos aiheuttaa vakavaa tautimuotoa ja omikron taas väistää kehon immuunipuolustusta.

Tällaisesta virusmuodosta on jo raportoitu Kyproksella, mutta löydös ei ole saanut tiedemaailman selkeää hyväksyntää.

Forbes kirjoittaa myös BA.3-muunnoksesta, jota on tavattu Yhdysvalloissa. Artikkelin mukaan omikronin eri muunnokset ovat yhtä erilaisia toisiinsa nähden kuin koronaviruksen alfa-muunnos on delta-muunnoksesta.

Toimitus

Toimitus