Tuusulanjärven taiteilijayhteisö alkoi Aholasta – ”kuin olisi kestikievarina ollut”

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho (1861-1921) ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt (1863-1945) muuttivat Järvenpään kartanon vuokrahuvilaan vuonna 1897. Museossa on esillä runsaasti esineistöä taiteilijaparin elämästä. Elämä Aholassa oli vilkasta:

-Venny on kuvannut sitä, ”kuin olisi keskikievarina ollut”. Moni vieras viipyi pitkän aikaa taiteilijapariskunnan vieraana, kertoo opas Mirke Sipiläinen AlfaTV Uutisille.

Venny suunnitteli ja valmisti itse huonekaluja

Maailmalta kantautunut Arts and crafts -liike vaikutti vahvana erityisesti Vennyn elämässä: käsityöläisyyden ihanne sai hänet kuvitusten ja maalausten ohella suunnittelemaan ja valmistamaan itse huonekaluja ja puukäsitöitä, joita Aholassa on runsaasti myös esillä. Sipiläinen kertoo, että Venny suunnitteli myös tekstiilejä, mutta ne jäivät toisten kuten Juhanin sisarten toteutettaviksi. Rakkaus lapsiin näkyi myös Vennyn suunnittelussa ja huonekaluissa:

-Venny veisti ruokapöydästä kulmat pois, etteivät lapset loukkaisi niihin itseään, Sipiläinen kuvaa.

Aholassa on lapsivieraille oma leikkihuone ja lapset on huomioitu koko kotimuseossa. Aholan kesän 2022 näyttelyssä on esillä Vennyn kuvituksia lasten satuihin ja tarinoihin. Vennyllä oli talon pohjoispäädyssä oma ateljee, jossa järjestettiin myös teatterinäytöksiä, paikka oli kodin sydän, jossa myös taiteilijayhteisön lapset viihtyivät muutoinkin kuin Vennyn malleina.

Juhani hiihteli Pekka Halosen saunalle 

Sipiläinen painottaa, että Juhani vetäytyi perhe-elämästä omiin oloihinsa, varsinkin luontoon; mies oli intohimoinen kalastaja. Aho viihtyi paitsi Aholan rantasaunassa, hän myös hiihti museosta löytyvillä suksilla Pekka Halosen saunalle, jossa hän luki kertomuksiaan Maijalle ja Pekalle. Juhani Aho oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka tuli toimeen omilla kirjoituksillaan. Hänet tunnetaan muun muun muasss teoksistaan Rautatie (1884) ja Juha (1911).

Vennyn työskentelyä rasittanut kasvava taloudenpito, Juhanin monet luottamustehtävät sekä poikien tarve siirtyä oikeaan kouluun veivät Ahot kuitenkin asumaan vuonna 1911 Helsinkiin, Ahola jäi taakse.

Ahola on avoinna yleisölle aina touko-syyskuussa, mutta tilattaessa taloon pääsee myös talvikaudella. Yleisöopastusten ohella Aholassa järjestetään draamaopastuksia.

Toimitus

Toimitus