Tynkkynen moitti Harakan bensapuheita: “Täysin häpeämätön mies”

Eduskunnan 2. varapuhemies Juho Eerola (ps) joutui torstain kyselytunnilla huomauttamaan puoluetoveriaan Sebastian Tynkkystä (ps) asiallisesta kielenkäytöstä, kun Tynkkynen moitti suorasanaisesti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakkaa (sd).

– Te olette täysin häpeämätön mies. Pääministeri Rinne aikanaan lupasi vappusatasia, mutta te lupasitte autoilijoille pankkitilille rahaa. Kun meidän puheenjohtajamme Purra tässä totesi, että Ukrainan sodan vuoksi bensan hinta on ollut nousussa, niin te sitten lähditte puolustelemaan sillä tavalla, että nyt te olette unohtaneet Ukrainan sodan. Miten te kehtaatte väittää tuollaista ja antaa sellaisen signaalin suomalaisille kuin tätä eduskuntaa ei kiinnostaisi se, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu? Tuo on täysin hävytöntä, Tynkkynen ripitti Harakkaa.

Kyse oli perussuomalaisten kysymyksestä hallituksen ilmastotoimista ja polttoaineiden hinnasta, joista perussuomalaiset kysyi jälleen kerran kyselytunnilla.

Keskustelun aloittaneessa perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran alkuperäisessä puheenvuorossa kysyttiin hallitukselta miksi se ei voi arvioida uudelleen ilmastotoimiaan, kun Ukrainan sota joka tapauksessa tulee nostamaan reilusti polttoaineiden hintoja.

– Muisti tuntuu olevan siinä mielessä vähän lyhyt, että meillä oli tiistaina täällä kyselytunti, jossa keskityttiin Ukrainan sotaan, ja nyt näyttää siltä, että koko teema on unohtunut. Ukrainan sota on merkittävä tekijä tässä polttoaineen hinnan nousussa, ja nyt esimerkiksi meillä on olemassa venäläisen öljyn ostoboikotti maailmanlaajuisesti. Se liittyy näihin traagisiin tapahtumiin Ukrainassa, ja Brent-laadun hinta on nyt reilussa viikossa kasvanut yli kolmanneksen, Harakka puolustautui.

Myös Harakan muisti oli lyhyt, sillä ylimääräinen kyselytunti pidettiin keskiviikkona, ei tiistaina.

“Sanahelinää”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli esillä kokoomuksenkin kysymyksessä, mutta hybridiuhkien muodossa.

– Venäjän aggressiivinen hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut, että Venäjään ei voi luottaa ja Venäjä on arvaamaton. Venäjä ylläpitää listaa itselleen vihamielisistä maista, ja äskettäin sinne on lisätty EU-maat mukaan lukien Suomi. Tästä voi päätellä sen, että eräänlaisia hybridioperaatioitakin voi olla odotettavissa näissä maissa, kokoomuksen Pia Kauma totesi.

Hän muistutti vuodesta 2015, jolloin Venäjä päästi pari tuhatta turvapaikanhakijaa Raja-Joosepin rajanylitysasemalle Lapissa.

– Tässä uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, jossa Venäjä toimii ennalta arvaamattomasti ja aggressiivisesti, voi olla, että turvapaikanhakijoita ei olisikaan 2 000 vaan 200 000. Millä tavalla hallitus on varautunut siihen, että tällainen hybridioperaatio tulisi Suomen rajoille, Kauma kysyi.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) vakuutti Suomen ottaneen opiksi vuodesta 2015 ja varautuneen monenlaisiin hybridiuhkiin.

– On totta, että nyt kun tämä globaali turvallisuustilanne on muuttunut, niin meidän on syytä varautua erilaisiin uhkiin ja erilainen laajamittainen vaikuttaminen varmasti tulee kohdistumaan jossain vaiheessa myös Suomeen. Sen takia hallituksessa on tehty varautumistyötä. Meidän viranomaiset tekevät koko ajan, jatkuvasti, varautumista erilaisiin uhkiin, ovat ne sitten erilaisia kyberuhkia, ovat ne erilaisia hybridiuhkia tai esimerkiksi tällaista välineellistämistä, mitä voidaan tehdä rajoilla.

Ministerin vastaus ei tyydyttänyt Kaumaa.

– Se kuulostaa sanahelinältä. Me tarvitsemme muutoksia valmiuslakiin, rajalakiin ja moniin muihinkin lakeihin, niin että siinä tilanteessa, jossa meillä todella on se ihmisvyöry siellä rajalla, me saamme pysäytettyä tämän toiminnan, ja että meidän kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna meidän ei tarvitsisi ottaa käsittelyyn näitä hakemuksia.

Eduskunnan kyselytunnilta olivat poissa työmatkoilla olevat pääministeri Sanna Marin (sd) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sekä sairaana oleva valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

Toimitus

Toimitus