Tytti Tuppurainen: Fortum ei tee enää uutta pää­omitusta Uniperiin

Valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Tytti Tuppurainen sanoo, että Fortumin alkuvuoden kahdeksan miljardin pääomituksesta Uniperille informoitiin omistajaohjausta.

Tuppuraisen mukaan omistajaohjaus on ollut tietoinen siitä, että yhtiö valmistelee isoa konsernin sisäistä rahoitusratkaisua tilanteessa, jossa Uniper oli ajautunut vakaviin vaikeuksiin. Hän painottaa, että kyseessä on kuitenkin ollut konsernin sisäinen järjestely, joten päätös kuuluu yhtiön hallitukselle eikä omistajaohjaukselle. Tuppurainen ei suostunut täsmentämään, informoitiinko omistajaohjausta kahdeksan miljardin tukipaketista etukäteen vai vasta jälkikäteen, kun päätös tukipaketin myöntämisestä oli jo tehty.

Tuppurainen sanoo, että neuvotteluissa saksalaisten kanssa on selvä lähtökohta.

– Neuvotteluiden lähtökohtana valtionomistajalla on ollut se, että Fortum Uniperin pääomistajana ei enää tee uutta pääomitusta Uniperiin, Tuppurainen kommentoi.

Tuppurainen myös sanoi, että valtionvalta saa oman virkamiesedustajansa Fortumin hallitukseen, joten yhtiön valvominen ainakin teoriassa helpottuu.

Eduskunnan talousvaliokunta kokoontui kello 12 kuulemaan Tuppuraista, joka on neuvotellut Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamisesta. Uniper kärsii päivittäin arviolta 50 miljoonan euron tappiot, koska se joutuu ostamaan kaasua markkinoilta moninkertaiseen hintaan Venäjän rajoitettua kaasun vientiä.

Toimitus

Toimitus