Ukraina hallitsee ilmasotaa, Venäjä pelkää koneidensa puolesta

Ukraina pitää hallussaan suurinta osaa maan ilmatilasta, Ison-Britannian puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä tiedustelulähteisiin nojaten. Brittitiedustelun mukaan Venäjä on epäonnistunut Ukrainan ilmavoimien ja ilmapuolustuksen tuhoamisessa.

Ukrainan ilmapuolustus on kyennyt tekemään ilmavoimien käyttämisen Venäjälle huomattavaksi riskiksi.

Venäjän ilmavoimien toiminta on keskittynyt pääsääntöisesti Ukrainan etelä- ja itäosiin, joissa Venäjällä on joukkoja. Näillä alueilla ilmavoimien tehtävä on antaa tukea maavoimille.

Sen sijaan muualla Ukrainassa, Pohjois- ja Itä-Ukrainassa, Venäjän ilmavoimien kyky toimia on hyvin rajallinen. Venäjä on kyennyt iskemään ukrainalaisiin sotilas- ja logistiikkakohteisiin lähinnä ohjuksilla.

Suurin osa Venäjän ilmaiskuista Mariupolin kaupungissa on luultavasti suoritettu vapaasti putoavilla pommeilla, puolustusministeriö arvioi. Näiden pommien kyky osua tarkasti kohteisiinsa on heikko, minkä takia niiden käyttö lisää siviiliuhrien määrää.

Ukraina pyysi toistuvasti sodan alkupuolella, että Nato sulkisi maan ilmatilan. Nato kieltäytyi, koska ei halunnut olla sodan osapuolena ja siten laajentaa sotaa. Sittemmin useat Nato-maat ovat toimittaneet ilmatorjunta-aseita Ukrainalle.

BBC:n tietojen mukaan Iso-Britannian ulkoministeri Liz Truss vetoaa tänään keskiviikkona länsimaihin, jotta ne toimittaisivat Ukrainalle hävittäjäkoneita. Alustavien tietojen mukaan Truss aikoo painottaa Ukrainan tarvetta sellaisiin aseisiin, joilla se kykenee suorittamaan operaatioita kaukaisempiin kohteisiin.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimailta lentokoneita, mutta monet maat ovat olleet haluttomia antamaan niitä, koska ne katsovat sen vaarantavan maiden oman ilmapuolustuksen.

Toimitus

Toimitus