Ukraina haluaa pikaisiin neuvotteluihin Venäjän kanssa – Nato-jäsenyys ehkä kaupan?

Ukraina on kutsunut Venäjän ja eurooppalaisia valtioita neuvotteluihin, kun jännite sen rajoilla kasvaa.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, että Venäjä on jättänyt huomiotta viralliset pyynnöt vastata siihen, miksi se on kasannut joukkojaan Ukrainan rajalle, BBC kirjoittaa.

Hänen mukaansa seuraava askel on kokouskutsu seuraavien kahden vuorokauden kuluessa, jotta Venäjän toimet saadaan läpinäkyviksi.

Venäjä on kieltänyt, että sillä olisi mitään suunnitelmia hyökätä Ukrainaan siitä huolimatta, että se on keskittänyt satatuhatta sotilasta Ukrainan rajalle.

Länsimaat ovat varoittaneet, että Venäjä valmistautuu sotilaalliseen iskuun. Yhdysvallat on sanonut jopa, että Venäjä voisi aloittaa ilmaiskut ”koska tahansa”.

Useat maat ovat kehottaneet kansalaisiaan lähtemään Ukrainasta, osa on kutsunut kotiin myös suurlähetystön henkilökunnan. CBS Newsin mukaan Yhdysvallat valmistautuu evakuoimaan suurlähetystönsä Kiovasta seuraavien kahden vuorokauden aikana.

Kuleba sanoi, että Ukraina oli vaatinut Venäjältä vastauksia jo perjantaina heidän aikomuksistaan.

– Jos Venäjä on vakavissaan, kun se puhuu jakamattomasta turvallisuudesta ETYJin alueella, sen täytyy täyttää sitoumuksensa sotilaalliseen läpinäkyvyyteen, jotta jännitteitä voidaan purkaa ja turvallisuutta lisätä kaikille, Kuleba sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on arvostellut, että varomattomat lausunnot lietsovat paniikkia. Hän sanoo, ettei ole nähnyt mitään todisteita siitä, että Venäjä aikoisi hyökätä lähipäivinä.

Venäjä on vaatinut, ettei Ukrainaa koskaan päästetä Naton jäseneksi. Länsimaat ovat vastanneet, että Ukrainalla täytyy olla mahdollisuus valita asia itse. Ukrainan Iso-Britannian suurlähettiläs Vadym Prystaiko sanoi kuitenkin BBC:lle, että maa saattaisi olla halukas luopumaan toiveestaan liittyä Natoon, jos sillä vältytään sodalta.

– Saatamme tehdä sen – etenkin, kun meitä uhataan tällä tavalla, kiristetään siihen ja työnnetään sitä kohti, Prystaiko sanoi.

Toimitus

Toimitus