Ukraina ja Venäjä sopimukseen viljan viennistä

Ukrainan ja Venäjän on määrä allekirjoittaa tänään sopimus Mustanmeren viljan viennin takaamisesta, The Guardian kirjoittaa turkkilaislähteisiin nojaten. Sopimuksen allekirjoittavat myös Turkki ja YK:n pääsihteeri António Guterres.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanslia tiedotti eilen illalla, että neuvotteluissa oli päästy yhteisymmärrykseen jo viime viikolla ja sopimus allekirjoitetaan tänään myöhään iltapäivällä Suomen aikaa. Neuvottelut käytiin YK:n johdolla Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan katkaisi Ukrainan viljan viennin meriteitse. Ukraina on yksi maailman suurimmista viljanviejistä. Moni maa on riippuvainen ukrainalaisesta vehnästä, maissista ja auringonkukkaöljystä. Tilanne on ollut vaarallinen maailman ruokaturvalle ja vakavimmissa arvioissa jopa kymmenet miljoonat ihmiset olivat vaarassa nähdä nälkää sen takia. Myös nälkäkuolemia ennakoitiin.

Diplomaattilähteet ovat kertoneet, että sopimukseen kuuluu luotsialukset, jotka ohjaavat viljalaivat miinoitetun meren halki. Sopimuksessa sovitaan myös, että Venäjä hyväksyy tulitauon viljalaivojen liikkuessa ja Turkki YK:n tukemana tarkistaa laivat, koska Venäjä pelkää aseiden salakuljetusta.

Ukraina on varovainen sopimuksen suhteen.

-Kaiken kaikkiaan sopimus voidaan allekirjoittaa, joka sitoo molempia osapuolia ja takaa turvallisen ja toimivan vientireitin Mustallamerellä, Ukrainan ulkoministeriön edustaja Oleg Nikolenko sanoi uutistoimisto Reutersille.

Nikolenkon mukaan Ukraina tukee vain sellaisia päätöksiä, jotka takaavat Ukrainan eteläisten osien turvallisuuden, Ukrainan armeijan vahvan aseman Mustallamerellä ja Ukrainan maataloustuotteiden turvallisen viennin.

Toimitus

Toimitus