Ukraina murtaa Venäjän vallan muuallakin? Azerbaidžan käytti tappiota hyväkseen

Azerbaidžan käytti Venäjän heikkoutta hyväkseen, kun se iski Armenian rajalla, turvallisuusasiantuntija Hanna Notte aseistariisuntaan erikoistuneesta VCNDP-tutkimuslaitoksesta sanoi Deutsche Wellelle. Hänen mukaansa muut entisen Neuvostoliiton alueen valtiot saattavat tehdä samoin.
Azerbaidžan avasi tulen armenialaisia rajavartioita kohtaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Taisteluissa kuoli lähes sata sotilasta. Azerbaidžanin mukaan kyse oli vastauksesta sille, että Armenia on kasannut aseistusta maiden väliselle rajalle.
Maat ovat taistelleet Vuoristo-Karabahin alueesta Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien. Alue on armenialaisten asuttama, mutta Azerbaidžanin hallitsema.
Armenia on Venäjän johtaman Kollektiivisen turvallisuusjärjestön jäsen ja Venäjällä on sotilastukikohta maassa. Armenia on pyytänyt Venäjältä apua, mutta Venäjä ei ole reagoinut siihen.
Azerbaidžan koettelee rajoja
Alkuviikon taistelu tapahtui sen jälkeen, kun Ukraina teki suuren vastahyökkäyksen ja Venäjä joutui vetäytymään laajalta alueelta Harkovan seudulta.
Notten mielestä kyse ei ole sattumasta.
-Mielestäni kyse ei todellakaan ole sattumasta. Tämä on hyvin ajoitettu Azerbaidžanin puolelta. He käyttävät aikaikkunaa, jolloin Venäjän huomio on muualla, Notte sanoi.
Notte sanoo, että hänen mielestään kuulostaa järkevältä, että kun Venäjän voimat kuluvat Ukrainassa ja sen asema heikkenee, pienemmät toimijat Venäjän naapurustossa reagoivat siihen ja testaavat rajoja sellaisissa konflikteissa, joissa Venäjän on aiemmin ollut välittäjänä. Näin on esimerkiksi Armenian ja Azerbaidžanin kohdalla.
Lähialueilla levotonta
Notten mukaan Iran saattaa yrittää samaa, sillä maa on parantanut asemiaan suhteessa Venäjään Ukrainan sodan aikana. Aiemmin maiden välit määritti Venäjä, nyt Iran toimittaa Venäjälle aseita.
-Niinpä, mielestäni iranilaisista on tullut entistä tärkeämpiä Venäjälle samalla kun Venäjä on joutunut enemmän eristyksiin. Ja se voi rohkaista Irania toimiin Syyriassa.
Notte arvioi, että Venäjä saattaa jopa haluta sitä väliaikaisesti, jotta se kykenee itse vähentämään läsnäoloaan Syyriassa.
Hänen mukaansa myös Turkki on hyötynyt Ukrainan sodasta suhteessa Venäjään ja saattaa käyttää sitä hyödykseen omassa ulkopolitiikassaan.
Eilen uutisoitiin keskiaasialaisten, entisten neuvostotasavaltojen Kirgisian ja Tadžikistanin välisestä rajakahakasta. Samoin kuin Armenia ja Azerbaidžan myös Kirgisia ja Tadžikistan ovat riidelleet rajoistaan sitten Neuvostoliiton hajoamisen, ja Venäjä on pyrkinyt välittämään tilannetta.
Lue lisää:
Kirgisian ja Tadžikistanin välit kireät, rajavartijat tulittivat toisiaan – AlfaTV Uutiset
Armenia ja Azerbaidžan tulitaistelussa, USA vaatii osapuolia lopettamaan – AlfaTV Uutiset