Ukraina on voittamassa taistelua Harkovassa, venäläiset vetäytymässä

Amerikkalainen sota-alan ajatushautomo The Institute for the Study of War kertoo tuoreimmassa arviossaan, että Ukraina on voittamassa taistelun Harkovassa. 

Ukrainan joukot ovat pystyneet estämään venäläisiä saartamasta Harkovaa, sen valloittamisesta puhumattakaan. Tässä mielessä tilanne muistuttaa varsin paljon sitä mitä tapahtui Kiovassa aikaisemmin. ISW:n mukaan venäläiset eivät ole edes yrittäneet pitää asemiaan Ukrainan vastahyökkäysten edessä muutamien viime päivien aikana. Venäläiset ovat vetäytymässä alueelta mahdollisimman hyvässä järjestyksessä ja keskittyvät saamaan joukot Venäjän puolelle. 

Ukrainan puolestaan odotetaan pyrkivän estämään venäläisjoukkojen kommunikaatio Venäjällä sijaitsevan Belgorodin kaupungin ja Izjumin lähelle keskitettyjen voimien välillä. 

Raportin mukaan venäläiset eivät ole pystyneet etenemään Izjumissakaan. Sen sijaan he ovat pyrkineet saartamaan Severodonetskin ja Lysychanskin kaupungit Donetskissa. Popasnasta hyökkäävät venäläisjoukot eivät ole edeneet merkittävästi viimeisen 24 tunnin aikana. Pohjoisesta etelään pyrkivät joukot ovat puolestaan kokeneet suuria tappioita pyrkiessään yli Siverskyi Donetsk-joen. 

Venäläisillä ei ehkä ole lisätä tarpeeksi tuoreita joukkoja korvaamaan menetyksiä ja näin jatkaa hyökkäystä riittävän suurella voimalla, joskin he todennäköisesti yrittävät tehdä niin, kertoo raportti.

Taistelut tai venäläishyökkäykset Azovstaliin jatkuvat, venäläiset ovat saaneet varmistettua läntisen yhteyden tehdasalueelle. 

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen