Ukraina pyysi Suomelta apua sähkökatkoihin – Lintilä: “Mikään ei ole liian pientä Ukrainan avustamiseksi”

Ukraina on pyytänyt Suomelta laiteapua maan energiakriisiin, joka johtuu Venäjän tekemistä ohjusiskuista Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Paikallinen energiayhtiö DTEK on varoittanut, että pääkaupunki Kiovassa ja muualla Ukrainassa on lähiaikoina tiedossa pitkiäkin sähkökatkoja.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan sähkökatkot koskevat tällä hetkellä noin neljää miljoonaa ukrainalaista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal esitti Suomelle suurlähetystön kautta kiireisen avunpyynnön keskiviikkona illalla ja Lintilä on keskustellut asiasta eri ministeriöiden ja suomalaisyritysten kanssa tänään torstaina.

– Aloitimme välittömästi valmistelun, jotta saimme tälle päivälle tilannekatsauksen. Kaikki lähti siitä, että Venäjän eilinen hyökkäys Ukrainaan – nimenomaan Kiovaan – oli poikkeuksellisen suuri ja vahingoitti merkittävästi infraa, Lintilä sanoo AlfaTV Uutisille.

Lintilän mukaan Ukraina tarvitsee energiainfransa korjaamiseen apua varsin laajasti.

– Siellä tarvitaan tällä hetkellä ihan kaikkia peruselementtejä sähköisen puolen ylläpitämiseen – generaattoreita, akkuja – ihan joka sektorille.

Lintilä sanoo avuntarpeen olevan sekä akuuttia että pitkäaikaisempaa.

– Tilanne Ukrainassa on se, että pitää mennä jo hyvin pienilläkin askeleilla eteenpäin – mikään ei ole tällä hetkellä liian pientä Ukrainan avustamiseksi.

Torstain neuvotteluissa oli mukana muun muassa sähkönsiirron valtionyhtiö Fingrid. Seuraavan kerran Suomen energia-apua Ukrainalle käydään läpi perjantaina.

– Menemme hyvin nopealla aikataululla. Yritykset käyvät läpi mitä mahdollisuuksia heillä on tukeen.

Työ- ja elinkeinoministeriön lisäksi energia-avun järjestämisen koordinointiin osallistuvat sisäministeriö ja ulkoministeriö.

– Meillä on olemassa jatkuva rekkaliikenne Ukrainaan ja siihen yritämme saada nämäkin (energia-)avustukset, Lintilä toteaa.

Ukrainan oman arvion mukaan Venäjän tekemät ohjus- ja lennokki-iskut ovat tuhonneet yli 50 prosenttia Ukrainan energiainfrastruktuurista loka- ja marraskuun aikana.

Toimitus

Toimitus