Ukraina vaatii monenkeskisiä turvallisuustakuita – ”Venäläisten tuomat kauhut eivät saa toistua”

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö ja neuvonantaja Andriy Yermak kertoo Ukrainan vaativan uusia, monenkeskisiä turvatakuita osana sellaista rauhaa ja turvallisuujärjestelyä, johon se voisi suostua. Yermakin kommenteista rauhanneuvotteluista Turkissa kertoo presidentinkanslian nettisivut.

Yermakin mukaan takuiden antamisesta neuvotellaan Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Kiinan, Kanadan, Ranskan, Saksan, Turkin, Italian, Puolan ja Israelin kanssa. Nämä maat ovat myös asettaneet erityiset poliittiset ja turvallisuusasiantuntijat valmistelemaan asiakirjoja tällaisia turvallisuusjärjestelyjä varten.

-Ukraina tarvitsee selkeät ja laillisesti sitovat kansainväliset turvatakuut. Nämä kauhut, mitä venäläiset ovat tuoneet Ukrainan kansalle, eivät saa toistua. Ukraina on ensisijaisesti kiinnostunut sodan lopettamisesta, venäläisten joukkojen poistumisesta maastamme sekä uuden turvallisuusjärjestelyn rakentamisesta. 

Yermakin mukaan on tärkeää, että Venäjä lopettaa pommitukset heti ja että humanitaarisen katastrofin kiusaamiin kaupunkeihin saadaan avattua käytävät evakuointia varten. 

-Ensimmäisenä tulee Mariupol, mutta tarkoitan myös muita kaupunkeja Donbassissa ja Chernihivissä. 

Yermak kiitti Ukrainan neuvottelijoita.

-Olen varma, että kaikki ymmärtävät kuinka vaikeaa venäläisten kanssa on neuvotella. 

Toimitus

Toimitus