Ukrainalainen ajatushautomo: Täyttä sotaa ei tule, koska se olisi Kremlille itsemurha

Ukrainalainen Kyiv Independent-lehti kertoo ukrainalaisen ajatushautomon Center for Defense Strategiesin tuoreesta tilanneanalyysista. Sen mukaan täysi sota lähiaikoina, tänä vuonnakaan, ei ole todennäköinen, mutta varauduttava sellaiseenkin on. Ja yhtenäisenä Ukraina voi selvitä.
Think tankin johtopäätökset voisi tiivistää näin:
Täysi sota, jolla valloitetaan koko Ukraina tai osa siitä, ei ole todennäköinen lähitulevaisuudessa. Sen sijaan on useita uhkaavia skenaarioita, jotka voivat toteutua. Ukrainan täytyy pysyä rauhallisena ja valmistautua puolustamaan maata kaikissa tilanteissa.
Raportin mukaan Venäjällä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi ja oikealla tavalla ryhmitettyjä joukkoja lähellä Ukrainaa strategista hyökkäystä varten. Sellainen ei missään tapauksessa onnistu vielä muutamaan viikkoon.
Ylipäänsä suuren mittakaavan hyökkäysoperaatio jolla yritetään pitää hallussa suuria maa-alueita on uhkapeli, johon Venäjällä ei ole varaa. Tapahtumien kulkua on vaikea ennakoida ja hyökkäys voi muuttua hallitsemattomaksi nopeastikin.
Kun lisätään soppaan ei-sotilaallisia komponentteja, katsoo raportti, että hyökkäys olisi poliittinen itsemurha Kremlille eikä se usko Putinin tiimeineen menettäneen kykyään ajatella rationaalisesti.
Hybridihyökkäykset ovat jo arkipäivää
Sen sijaan tutkijat näkevät todennäköisenä jonkinlaisen hybridihyökkäyksen. Sellainen on jo itse asiassa käynnissä ja se antaa mahdollisuuksia monenlaisille jatkotoimenpiteille.
Erilaisia kyberhyökkäyksiä tullaan näkemään lisää. Samalla ne muuttuvat entistä kovemmiksi operaatioiksi myös pyskologisessa mielessä. Saatetaan nähdä massiivisia pommiuhkia kouluihin, metroihin ja hallintorakennuksiin. Samalla levitetään disinformaatiota.
Pelkona on myös, että kriittistä infrastruktuuria vahingoitetaan tai siihen puututaan muuten – tällaisia ovat esimerkiksi voimalaitokset, mobiiliverkko, internet, viranomaistiedotus ja kuljetusyhteydet. Tällaisten toimien tavoittena on järkyttää maan sisäistä tasapainoa ja vaikuttaa kansalaisten henkiseen kestävyyteen. Tavoitteena voi olla myös uuvuttaa henkilöt, jotka toimivat poliisin ja maanpuolustuksen tehtävissä. Tällaisia hybridihyökkäksiä voidaan tehdä täysin ennakoimatta ja niiden voimakkuutta vaihdellen. Näin yritetään luoda pysyvä epävarmuuden tila.
Ajatushautomo ei usko venäläisten pyrkivän ottamaan kokonaisia kaupunkeja haltuun Ukrainassa, vaikka he sellaiseen pystyisivätkin. Riskejä on liikaa paikallisesta vastarinnasta kansainväliseen huomioon.
Diplomatia ja läntinen apu elintärkeitä
Raportissa nähdään positiivisena se diplomaattinen taistelu, mitä Ukrainan puolesta käydään. Monet sekä viralliset että epäviralliset tahot ympäri maailmaa ovat ilmoittaneet tukevansa Ukrainaa.
Think tank pitää tärkeänä myös sitä, että monet läntiset hallitukset ovat tulleet avoimesti ja aktiivisesti Ukrainan puolelle. Yhdysvallat on jo antanut apua ennätyksellisen 650 miljoonan dollarin edestä ja aikoo ylittää sen tänä vuonna. Britannia on ollu kehittämässä Ukrainan laivastoa ja aikoo sekin lisätä apuaan tämän vuoden aikana.
Raportissa luetellaan merkittävinä avun antajina myös Kanada, Puola, Viro, Liettua, Latvia ja Turkki.
Ajatushautomo painottaa, että Ukrainan armeija yhdessä ulkoa saatavan avun ja kansalaisten vastarinnan kanssa tulee estämään maan joutumisen hyökkääjän haltuun.
Yhtenäistä kansaa ei voi voittaa
Tärkeimmät toimet raportissa listataan näin: Alueellisten joukkojen tulee sijoittaa sinne, missä niitä tarvitaan. Reserviläiset, kansalliskaarti ja rajajoukot on kutsuttava palvelukseen. Elintärkeä infrastruktuuri on suojeltava, mukaan lukien energiahuolto. Myös sellaista kapasiteettia on rakennettava, jolla pystytään suojelemaan ilmapuolustusta ja lentokenttiä sekä mahdollisia vihollisen maahanlaskukohteita. Vihollisen nopea eteneminen on estettävä myös rakentamalla erilaisia fyysisiä esteitä tärkeimmille suunnille ja risteyksiin, siltoihin ja muihin liikenteellisesti merkittäviin kohteisiin. Näin suojellaan esimerkiksi Kiovaa. Tulee rakentaa toimintasuunnitelmat mahdollisten mobiili- ja internetverkkojen kaatumisen varalle.
Raportin lopussa ukrainalaisiin valetaan uskoa hieman samoin sanoin kuin meilläkin laulettiin Chilen vallankumouksen vuosina: Yhtenäistä kansaa ei voi voittaa. Kaikkien Venäjän toimien edessä on pysyttävä rauhallisena, koska juuri paniikin ja epätoivon herättäminen on niiden pyrkimyksenä.
Lisäksi raportissa todetaan, että Ukraina on ollut jo sodassa kahdeksan vuotta, joten se tietää miten menetellä.