Ukrainalaislähteet: Venäjä suorittaa lavastettuja hyökkäyksiä pelotellakseen väestöä

Venäjä on todennäköisesti suorittanut lavastettuja hyökkäyksiä Enerhodarissa Zaporižžjan oblastissa, Study of War -instituutti (ISW) kirjoittaa uusimmassa raportissaan. Lavastetut hyökkäykset tapahtuivat sen jälkeen, kun Ukrainan varapääministeri Iryna Vereschuk pyysi jälleen siviilejä poistumaan miehitetyiltä alueilta Zaporižžjan ja Hersonin oblasteista ennen Ukrainan vastahyökkäyksen alkamista.

Eilen tiistaina uutisoitiin Zaporižžjan oblastissa sijaitsevan Melitopolin kaupungin tilanteesta. Kaupungin pormestari kertoi, että venäläiset ovat estäneet siviilien poistumisen kaupungista ja sanoi Venäjän armeijan käyttävän siviilejä ihmiskilpinä Ukrainan vastahyökkäystä vastaan.

Myös Vereschuk syytti venäläisiä siitä, että he käyttävät siviilejä ihmiskilpinä.

ISW kirjoittaa raportissaan, että sosiaalisen median käyttäjät kertoivat sarjasta räjähdyksiä Enerhodarin teollisuusalueella. Savua nousi myös Zaporižžjan ydinvoimalan suunnalta eilen tiistaina.

Venäläismieliset lähteet väittivät näitä Ukrainan iskuiksi ja tavaksi luoda paniikkia siviileissä, jotta evakuoinnit sujuisivat nopeammin.

Enerhodarin pormestari Dmytro Orlov sanoi, että Venäjän armeija lavasti hyökkäykset Enerhodariin luodakseen paniikkia ja nopean evakuoinnin Vasylivkan tarkistuspisteellä. ISW kirjoittaa kuitenkin, että venäläiset sulkivat tarkistuspisteen eilen tiistaina ja estävät myös Melitopolin asukkaita lähtemästä.

Orlov sanoi myös, että venäläiset kokosivat viime viikonloppuna median edustajia Zaporižžjan ydinvoimalalle lavastaakseen provokaation siellä.

ISW arvioi, että Venäjä on saattanut lavastaa provokaation Ukrainan vastahyökkäyksen pelossa tai pyrkiessään siihen, että Ukraina hyökkäisi Venäjälle paremmin sopiviin kohteisiin.

Toimitus

Toimitus