Ukrainalaislähteet: Venäjälle perjantaina sotatila voimaan

Ukrainalainen Kyiv Independent-lehti kertoo, että sikäläinen ajatushautomo ”Puolustusstrategioiden keskus” ilmoittaa sosiaalisen median sivuillaan Vladimir Putinin julistavan perjantaina Venäjälle sotatilan tai jotakin, jolla on sama vaikutus. 

Myös Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak twiittasi asiasta:

-Ymmärtääkseni sotatilalain ennaltaehkäisevä käyttöönotto Venäjän federaatiossa on asialistalla. Kaikki kokoontumiset kielletään, viestintä katkaistaan ulkomaailmaan, voimaan astuvat laajat elintarvikkeiden jakeluun sekä talouteen liittyvät rajoitukset.

Jos poikkeustila tai sotatilalait julistetaan, Venäjän johto kyllä tunnustaa silloin Ukrainassa olevan kyse jostakin muusta kuin se on tähän mennessä kansalle kertonut. Sotatilalain myötä voi voimaan astua yleinen liikekannallepano. Mitä sotatalous voisi olla – omaisuuksien takavarikointeja oligarkeilta? Säännöstelyä, kuten Ukrainassa ajatellaan. Miten kansa reagoi? Ja miten valtion turvallisuuskoneisto reagoi siihen?

Sotatila Venäjällä samaan aikaan kun Suomen presidentti Sauli Niinistö matkustaan Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia – ajankohta ei voisi olla paremmin valittu. 

Toimitus

Toimitus