Ukrainan sotaa 100 päivää – Aaltola: Sodan suosio ei lupaa hyvää

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on tänään tullut kuluneeksi sata päivää. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kokoaa tuhoamissodan vaikutuksia Twitterissä.
Aaltola toteaa, että Venäjä on osoittautunut heikommaksi kuin oletettiin. Rahat ovat kuluneet korruptioon, logistiikka on ollut toimimatonta, operatiivinen suunnittelu ontunut ja kuilu tavoitteiden ja toteutuman välillä on ollut suuri.
-Samalla on kuitenkin huomioitava, että valtion mediatilan hallinta on taannut sen, että sota on suosittu. Venäjä sotajalalla ja sota yleisesti on hyväksytty Venäjän suuruuden elehtimiskeino, Aaltola kirjoittaa.
-Tämä ei enteile hyvää tulevaisuuden kannalta.
Aaltola arvioi, että sotilaallisten keinojen käyttö yleistyy tulevaisuudessa eikä tämäkään sota lopu aivan heti.
-Sota todennäköisesti jatkuu pitkään tuhoamissotana, joka näännyttää Venäjää, mutta myös Ukrainaa.
Aaltola sanoo, että tulemme näkemään taukoja sodassa, mutta niiden tarkoitus on vain voiman kokoaminen. Venäjä on kohdannut vastavoiman Ukrainan puolustustahdossa, Aaltola kirjoittaa.
Lännen apu kaipaa uutta liike-energiaa
Hänen mukaansa lännen apu Ukrainalle on ollut vahvaa muun muassa sanktioiden muodossa.
-Mutta selkeästi tämä liike-energia on hiipumaan päin, Aaltola toteaa.
-Vaikka nyt yleisesti ymmärretään, että riippuvuus Venäjästä ei ole ollut rauhan tae vaan sodan mahdollistaja, irtautuminen Venäjä-kytköksistä on vaikeaa.
Aaltola pohtii, että kielteiset taloudelliset seuraukset todennäköisesti lisäävät muun maailman turhautumista sotaan. Paine lisääntyy paitsi raaka-aineiden puutteen takia, myös hintojen ja korkojen nousun takia. Se purkautuu monissa maissa epäsopuna, Aaltola kirjoittaa.
Sota muutti ulkopolitiikan Suomessa
Aaltola arvioi myös Ukrainan sodan merkitystä Suomelle. Hänen mukaansa Suomen idänsuhteissa tapahtui pysyvä muutos. Yksi näistä oli Nato-jäsenyyden hakeminen.
-Idänsuhdetta määrittää jatkossa kaupan sijasta puolustusdimensio sekä puolustusyhteistyö Pohjoismaiden kesken ja laajemmin Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa. Myös Saksan käänne on merkittävä tekijä Itämeren alueella.
Sota on muuttanut kansainvälistä politiikkaa monella tavoin.
-Asiat eivät palaa lähtöruutuun, Aaltola korostaa.
1. Kun Venäjän tuhomaissotaa Ukrainassa on kulut 100 päivää, on hyvä tarkastella sen vaikutuksia niin Venäjään kuin Ukrainaan sekä läntiseen yhtenäisyyteen. Asiat eivät palaa lähtöruutuun.
— Mika Aaltola (@MikaAaltola) June 3, 2022