Ukrainan tiedustelupäällikkö: Venäjä hajoaa tai ainakin sen johto vaihtuu

Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov näkee Venäjälle kaksi eri mahdollisuutta sodan loppuessa: Venäjän liittovaltion hajoamisen ja maan johdon vaihtumisen. Budanov oli ukrainalaisen NV-lehden haastateltavana. 

Ensimmäisessä vaihtoehdossa Venäjä hajoaa kolmeen tai useampaan osaan. Toisessa vaihtoehdossa Venäjä säilyy enemmän tai vähemmän kokonaisena, mutta sen johto vaihtuu. 

Tässä toisessa vaihtoehdossa Budanovin mukaan uuden johdon tulee vakuuttaa maailma, ettei Venäjällä ollut mitään tekemistä sodan kanssa ja että sodan takana oli ”sairas” diktaattori. Tässä vaihtoehdossa Venäjä luopuu valloittamistaan maista, mukaanlukien Japanille kuuluneet Kuriilit ja Saksalle kuuluneen Königsbergin. Suomelle kuuluneita Karjalan osia Budanov ei kuitenkaan erikseen mainitse. 

-Nämä kaksi ovat ne vaihtoehdot. Suurin osa Venäjän poliittista ja sotilasjohtajista tietää tämän. Ja siksi sieltä yritetään niin paljon dialogia lännen kanssa, vaikka kaikkien onkin noudatettava virallista retoriikkaa. Epävirallinen kuva on aivan toinen: he pelkäävät menettävänsä vaurautensa. Ja he ymmärtävät miten kaikki on loppumassa hyvin pian. 

Budanov on varma, että Ukraina voittaa. Hänen mukaansa yksi Ukrainan strategioista on jättää Putinille mahdollisuus perääntyä, mutta se on kuitenkin melko epärealistinen. 

-Hän on sotarikollinen koko maailman silmissä. Tämä on hänen loppunsa. Hän on ajanut itsensä umpikujaan. 

Budanovin mukaan Putin ei kuitenkaan suostu myöntämään tappiota Ukrainassa. Tämän takia Putin voi julistaa sodan Ukrainaan ja myöntää, että Venäjällä on Ukrainassa kova vastus. Mutta sotaa Ukrainassa hänellä ei ole varaa hävitä.

 

Toimitus

Toimitus